Dagens PS

Efter bud-vågen: Flera börsbolag redo att slå till

Flera börsbolag har fyllt på kassorna med nyemissioner eller obligationslån visar en genomgång från tidningen privata affärer. Nu kan de vara redo att slå till på förvärv.
Flera börsbolag har fyllt på kassorna med nyemissioner eller obligationslån visar en genomgång från tidningen Privata Affärer. Nu kan de vara redo att slå till på förvärv. (Foto: Anders Wiklund/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Transaktionsmarknaden är börjat tina upp med en våg av börsdebuter, bud och förvärv. Tidningen Privata Affärer har kikat närmare på vilka börsbolag som fyllt kassorna och är redo att gå på “shopping-runda”.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte bara naturen som vaknat till liv de senaste månaderna. Även börsen har gått mot en ny vår där företagstransaktionerna kommit igång rejält efter mer än två års vinter-dvala.

Bud och nynoteringar varje vecka

Som Stockholmsbörsens nya vd Adam Kostyal förutspådde tidigare i vintras har det nu kommit en rad av nynoteringar. Senast i går fastighetsbolaget Prisma Properties som blev kraftigt övertecknat.

Även bud och utköp har stått som spön i backen. Caliditas (börskurs Caliditas), Karnov (börskurs Karnov), där budet visserligen drogs tillbaka, och så Resurs Bank (börskurs Resurs Bank) i måndagskväll är bara några av exemplen.

Men det finns ju också bolag som redan i dag är på börsen som kan tänkas växa med förvärv. Axfoods köp av hela City Gross är en sådan affär.

Var skulle nästa förvärvsaffär kunna komma för ett börsbolag?

Det har tidningen Privata Affärer försökt lista ut genom att tittar närmare på vilka börsbolag som i året gjort nyemissioner av det offensivare slaget eller lånat på obligationsmarknaden.

ANNONS

Senaste nytt

Tolv börsbolag som gjort offensiva emissioner

I kategorin offensiva emissioner har man hittat totalt tolv bolag. Störst kassapåfyllnad i kronor, där någon affär ännu inte kommunicerats är fastighetsbolaget Catena (börskurs Catena) på 2,1 miljarder. Nyfosa (börskurs Nyfosa) har tagit in 1,7 miljarder kronor och Better Collective (börskurs Better Collective) drygt 1,6 miljarder kronor.

ANNONS

“Bolagen som gjort offensiva nyemissioner har värderats till premie eller åtminstone haft en skaplig substansvärdering. Sedan handlar det om bolag som investerar i kommersiella fastigheter av olika slag som ger en bra avkastning”, säger Handelsbankens fastighetsanalytiker Johan Edberg i en kommentar till tidningen.

På obligationsmarknaden har lastbilsjätten Traton (börskurs Traton) tagit ledningen bland börsbolagen genom att fylla på kassan med fem miljarder kronor. Därefter återfinns fastighetsbolagen Balder (börskurs Balder) med 4,3 miljarder respektive Castellum (börskurs Castellum) med 3,5 miljarder friska kronor in på kontot.

Totalt sett har obligationsmarknaden omsatt mer i år än vad de gjorde för hela året 2022 respektive 2023.

Läs mer:

Sampo lägger miljardbud på försäkringsjätte. Dagens PS

Fritt fall för Karnov efter återkallat bud. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]