Dagens PS

Economist: Xi Jinpings mardröm på börsen är långt ifrån över

Xi börsen
Kinas president Xi Jinping. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 feb. 2024Publicerad: 08 feb. 2024

Kinas president Xi Jinping har många problem – men det allra värsta är börsen och fastighetskrisen, skriver The Economist.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den kinesiska aktiemarknadens fall bara i år är nu uppe i 1 biljon dollar av marknadsvärde som försvunnit, motsvarande drygt 10 000 miljarder kronor. Den 5 februari handlades Shanghai Composite-indexet sin lägsta nivå på fem år. Sedan i början av 2022 är den kinesiska börsen ned 20 procent.

Det hela har gått så långt att diktatorn Xi Jinping sparkat chefen för China Securities Regulatory Commission, Yi Huiman, som blev den tredje chefen i rad för myndigheten som fått avgå under förödmjukande former. Motsvarande myndighet i Sverige är Finansinspektionen.

Diktatorn lägger sig i mer

Vem som blir ny chef är oklart – men tydligt är att Xi själv tänker lägga sig i betydligt mer, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Det är många och stora problem med Kinas ekonomi – landet var betydligt längre än andra länder påverkade av effekterna från covid-19-pandemin på grund av sin nollcovid-policy. Och återhämtningen som väntades komma 2023 blev det inte mycket av. Landet plågas också av en fastighetskris där jätten Evergrande nyligen likvideras.

The Economist skriver att investmentbanken Goldman Sachs nyligen bad ett dussin av sina klienter att värdera Kinas förutsättningar framåt på en skala 0-10, där jämförelsesiffran 0 stod för förutsättningarna 2022 när landet var mitt i en stor covid-lockdown. Hälften svarade fortfarande 0, den andra hälften hade siffran 3.

Xi Jinpings rykte skadas av börsen

Mycket har sänkt Xi Jinpings och Kinas rykte de senaste åren, som nollcovid-policyn och relationen till Vladimir Putins Ryssland, trots invasionen av Ukraina. Men investerarna är ändå överens om att det sämsta för Kinas förtroende på världsmarknaden har varit att fastighetskrisen pågått så länge, enligt The Economist. Bostadsbyggandet har samtidigt rasat rejält.

Både utländska och inhemska investerare väntar på en statlig räddningsfond, som det har kommit hintar om, som hos Bloomberg den 24 januari. Central Huijin, som är den inhemska delen av Kinas statliga förmögenhetsfond, indikerade den 4 februari att de skulle börja köpa aktier för att hjälpa till att stabilisera marknaden.

ANNONS

Men de riktigt stora åtgärderna lyser än så länge med sin frånvaro – när aktiebubblan sprack 2015 köpte Central Huijin och andra statliga aktörer upp aktier värda hela 6 procent av det totala börsvärdet i landet. Så Xi Jinpings mardröm på börsen är långt ifrån över, sammanfattar The Economist.

Läs även: Själv är bäste dräng: Nu tar diktatorn över börsen (Dagens PS)

Läs även: Xi Jinping erkänner: Kina har ekonomiska problem (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS