Det är med vägledning av en uttalat fascistisk ideolog och hans strategier som Putin har gått i krig med Ukraina, skriver Economist. Ryssland drivs av en ”viljans triumf över förnuftet” – eller fascism. Förföljelsen av oliktänkande är central. Ukrainska medborgare beskrivs som “maskar”.
Economist: Därför är Ryssland fascistiskt
Mest läst i kategorin
Ivan Ilyin var en rysk tänkare som 1920 kastades ut i exil av bolsjevikerna. Han hade en positiv syn både på fascism i Italien och nazismen i Tyskland under 1900-talet. Ilyin såg fascism som ett ”nödvändigt och oundvikligt fenomen … baserat på en sund känsla av nationell patriotism”. Han menade att det var en ideologi som skyddar staten, skriver Economist i en redogörelse för idéerna hos Kremls nya kultideolog.
Ilyin stödde inte Hitlers förintelse av judar, men även efter andra världskrigets slut skrev han under på idén om den starka auktoritära staten, disciplinen, militarismen och den sortering av människor som i övrigt kännetecknar fascistisk ideologi.
Kreml rekommenderade Ilyins bok ”Våra uppgifter” till sina statstjänstemän 2013 och Putin förde också hem hans kvarlevor från Schweiz och betalade för en gravsättning i Ryssland.
Den bok som Ilyin skrev i exil 1950 “What Dismemberment of Russia Would Mean for the World” ska Putin ha läst flera gånger. Där förutser författaren att Sovjetunionen – som han ogillar – ska gå under och att västmakterna då kommer att vilja tvinga på Ryssland demokrati och liberalism. Något som Ilyin menar att Ryssland måste tvinga tillbaka.
Kremls nya favoritlitteratur
Enligt Economist är det mycket som tyder på att Kreml inte bara läst utan även försökt omsätta Ilyins idéer i praktiken.
Dmitrij Medvedev, före detta rysk president, skrev nyligen om Ukraina och väst på sociala medier: ”Jag hatar dem. De är bastarder och degenererade. De vill se oss, Ryssland, döda”.
Medvedev har tidigare förordat demokrati i landet. I en intervju säger Yale-professorn Timothy Snyder, att även om meningarna går isär om vad fascism egentligen är, så uppfyller Ryssland de flesta uppställda kriterier.
Personkulten kring Putin och sakraliseringen av Rysslands uppoffringar i andra världskriget är tecken i tiden. Bilden som Kreml upprätthåller är att Ryssland både är exceptionellt, utvalt – och förnedrat av väst, som tvingade på ryssarna sin agenda när kommunismen föll.
Att kvinnor och homosexuella i Ryssland har förlorat rättigheter och den traditionella familjen har börjat upphöjas är några av tecknen på rysk fascism. Brutala metoder som tortyr och sexuellt våld är maktinstrument som tillåts både för soldater och andra i statlig tjänst.
Senaste nytt
Kriget underblåser rysk fascism
Kriget används inte bara som ett sätt att kontrollera Ukraina, utan också som ett upprätthållande av ideologin, skriver Economist.
Med hjälp av kriget har man kunnat förbjuda sociala medier och blockera inflytande utifrån. Man har också lättare kunnat demonisera oliktänkande.
”Rysslands fientlighet har tre mål: det liberala väst, Ukraina och förrädare inom det egna landets gränser”, skriver Economist.
Språkbruket som används om ukrainare i ryska statliga medier liknar också tidigare rasistiska och fascistiska rörelsers. De beskrivs bland annat som maskar, och kriget som en ”avmaskning”. De brutala våldshandlingarna som man har begått – bland annat i Bucha – är en del av den ryska militärens kultur, menar Snyder.
Redan 2007 skrev den tidigare premiärministern Yegor Gaidar att Ryssland gick igenom en farlig fas. Han såg att en nostalgi kring Ryssland som stormakt hade börjat underblåsas och jämförde läget i Ryssland med hur det såg i ut i Tyskland före Hitlers maktövertagande.
Samtidigt skiljer Ryssland ut sig genom att det fascistiska projektet är ett ”top-down”-projekt – inte någonting som kräver massornas egen mobilisering. Kreml kräver snarare acceptans än engagemang. Det märks också genom att de fascistiska tendenserna tycks förstärkas i situationer då Putins makt tillfälligt försvagas.
Det här kan leda till ett mycket utdraget krig i Ukraina, och i slutändan till en situation där även Ryssland förlorar delar av både sin identitet och sin ekonomiska slagkraft.
Läs också:
Lögnernas kamp – Ukrainas krig mot fake news
Ukrainas president: Fly Donetsk-regionen
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.