I väntan på att den Europeiska centralbanken, ECB, ska höja sina styrräntor, duggar spekulationerna tätt om räntehöjningar även i Sverige. Och det är Christine Lagarde som håller i taktpinnen.
ECB:s räntehöjning tungan på vågen för Thedéen
Mest läst i kategorin
Efter gårdagens räntebesked från Federal Reserve är fler höjningar att vänta. Denna gång från den Europeiska centralbanken, ECB, och dess chef Christine Lagarde, som väntas höja styrräntorna med 0,50 procentenheter.
Med inflationen fortsatt bortom kontroll, borgar mycket för fortsatt strama tyglar. Något som enligt experter kan komma att bilda ringar på vattnet även i Sverige och påverka den nye riksbankschefen Erik Thedéens räntebeslut nästa vecka.
Fortsatt tuffa tag från ECB
Hittills har ECB:s ränta på bankinsättningar höjts från noll till 2 procent, medan den faktiska styrräntan gått från 0,50 till 2,50 procent. Med det sagt är det fortsatt en bra bit kvar innan eurozonen uppnår inflationsmålet på 2 procent, skriver Sydsvenskan.
Till detta kommer de fortsatt höga priserna på bland annat livsmedel och energi, som inte utvecklats i den riktning analytiker hoppats på.
Det gör att många nu räknar med en fortsatt tuff penningpolitik och fler höjningar framöver, utöver dem som Lagarde tillkännager i dag.
Svensk höjning på 50 till 75 punkter
Sett ur ett långsiktigt perspektiv skulle det kunna innebära att ECB:s ränta är uppe i 100 till 125 punkter lagom till sommaren och att Riksbanken stannar på 50 till 75 punkter, erfar Sydsvenskan.
Exakt vad det landar i blir Europa varse i eftermiddag. Sveriges riksbankschef Erik Thedéen kommer i sin tur att presentera sina eventuella höjningar den 9 februari.
Vill du läsa mer om Stockholmsbörsen? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs även: Wall Street fortsätter upp – investerare andas ut
Läs även: Fed höll sig på mattan – minst höjning av räntan på ett år
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.