Efter Credit Suisses fall pressar nu europeiska centralbanken, ECB, bankerna. Det handlar om ökad kontroll av bankernas likviditet och krav på hur de ska överleva en finansieringskris.
ECB kräver överlevnadsstrategi av bankerna
Mest läst i kategorin
Flera amerikanska banker föll efter ett kryptohaveri, anrika Credit Suisse upplöstes som självständig enhet och likviditetskriser och risker har satt press på många andra banker.
Nu vill ECB stärka bankernas uthålligt genom en ökad kontroll av deras likviditet och begär detaljer om hur och hur länge bankerna ska klara en finansierings- och likviditetskris, skriver Bloomberg.
Snabba utflöden
Det var snabba utflöden från Credit Suisse som satte fokus på hur europeiska banker ska klara den så kallade överlevnadsperioden.
Den mäter hur länge en långivare kan fortsätta bedriva sin verksamhet med tillgängliga kontanter och säkerheter och utan tillgång till ny finansiering.
LCR är en måttstock på en långivares likvida tillgångar som andel av de utflöden av medel som en bank kan vänta sig under 30 dagar i ett utsatt läge.
Alla europeiska banker måste hålla den kvoten över 100 procent och de större bankerna brukar publicera en aktuell nivå varje kvartal.
Senaste nytt
God marginal
Under fjärde kvartalet 2022 låg det genomsnittliga LCR-värdet på 165 procent, enligt European Banking Authority.
Bankerna har alltså just nu god marginal och ECB:s intresse anses snarare beror på försiktighet snarare än akut oro, enligt källor Bloomberg refererar till.
Redan under slutet av 2021 började ECB påverka bankerna till att se över sin likviditet närmare.
Då var orsaken att högre inflation pekade mot stigande finansieringskostnader och därmed större anspänning för bankerna. Till det har den senaste tidens bankturbulens kommit.
Fyra månader
I ett stresstest 2019 från ECB var den genomsnittliga överlevnadsperioden för bankerna cirka fyra månader i ett extremt scenario.
Samtidigt lyfter europeiska myndigheter gärna fram skillnaderna gentemot såväl Credit Suisse, som tappade marknadens förtroende efter år av brott mot regelverk, och de amerikanska banker som kunde agera utifrån ett undermåligt regelverk.
Läs även: Efter ECB-höjning – ökad risk högre boräntor i Sverige
Läs även: Bankkrisen i Schweiz: Så hög blir statens nota
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.