SBB:s företagsobligationer är nu värda hälften. ECB hävdar att centralbankens vinster genom åren kompenserar för “bieffekterna”.
ECB kan förlora miljarder kronor på SBB
Mest läst i kategorin
Europeiska centralbanken, ECB, riskerar att förlora stora miljardbelopp efter att ha investerat i företagsobligationer hos krisande Samhällsbyggnadsbolaget, SBB.
En av obligationerna är nu värd hälften av sitt ursprungliga värde, rapporterar Reuters.
SBB dras i dag med skulder på 90 miljarder kronor och aktievärdet har rasat under hösten, vilket Dagens PS har rapporterat om.
Bolagets kreditrating har också fullkomligt säckat ihop, vilket Dagens PS har rapporterat om. För att stabilisera ekonomin köpte SBB nyligen tillbaka obligationer till en mindre rabatt.
Europeiska centralbanken var en av säljarna.
Läs mer: ECB-chefen: Min son stor förlorare på krypto – Dagens PS
“Svårt att förstå”
ECB:s investeringar i svenska och europeiska fastighetsbolag har också fått hård kritik, eftersom centralbanken spenderade pengar trots att man tidigare hade varnat för en fastighetsbubbla i delar av Europa.
“Det är svårt att förstå varför ECB köpte obligationer från fastighetsföretag, samtidigt som man varnade för riskerna med fastighetsprisernas inflation”, säger Otmar Issing, tidigare chefsanalytiker vid centralbanken.
Han menar att investeringarna riskerar att förvärra fastighetsbubblan – med ekonomiska förluster och ett sargat rykte som resultat.
Men centralbanken anser att de senaste årens stora vinster mer än väl kompenserar för eventuella förluster, eller “bieffekter” som de kallas.
Läs mer: Christine Lagarde: “Inflationen nere på 2 procent år 2025” – Dagens PS
Senaste nytt
400 miljarder i företag
Sedan 2016 har ECB plöjt närmare 400 miljarder euro i företagsobligationer. Totalt har centralbanken spenderat 5 biljoner euro på statsskulder, företagsobligationer och andra tillgångar.
I nuläget har ECB en exponering mot Europas fastighetssektor på 26 miljarder euro.
Utöver SBB-obligationerna har ECB även investerat i fastighetsbolag i bland annat Tyskland och Sverige. De två länderna har drabbats hårt av historiskt höga räntehöjningar – som föregicks av nästan ett decennium av extremt låga räntor.
Läs mer: Ekonomer: Lång tid innan ECB sänker räntor – Dagens PS
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.