I en rapport bekräftar i dag, fredag, den Europeiska centralbanken åsikten att banker måste skärpa sitt fokus på klimatrisker.
ECB: Banker inkluderar inte klimatrisker i sina kreditmodeller
Mest läst i kategorin
Europeiska centralbanken, ECB, har gjort ett första klimatriskstresstest och resultaten visar att de flesta banker inte i tillräcklig utsträckning införlivar klimatrisker i sina interna modeller eller i sina ramverk för stresstestning, det rapporterar CNBC.
I en rapport som publicerats i dag, fredag, säger ECB att fynden bekräftar åsikten att banker måste skärpa sitt fokus på klimatrisker.
Måste öka ansträngningarna
“Euroområdets banker måste omedelbart öka ansträngningarna för att mäta och hantera klimatrisker, täppa till nuvarande dataluckor och anta god praxis som redan finns i sektorn”, sade Andrea Enria, ordförande för ECB:s tillsynsråd, i ett uttalande, skriver CNBC.
I ECB:s test deltog 104 banker. Testet inkluderade tre kategorier, bankernas egna förmåga att testa klimatpåfrestningar, bankernas beroende av sektorer som släpper ut koldioxid och bankernas prestanda under olika scenarier under flera tidshorisonter.
Kunder från växthusgasintensiva industrier
Resultaten av den första testkategorin visar att ungefär 60 procent av bankerna ännu inte har något ramverk för att testa klimatrisker. Enligt ECB inkluderar inte de flesta banker klimatrisk i sina kreditriskmodeller och endast 20 procent av bankerna betraktar klimatrisk som en variabel när de beviljar lån.
Enligt SCB kommer nästan två tredjedelar av bankernas inkomster från icke-finansiella företagskunder från industrier som släpper ut mycket växthusgaser. Rapporten fann att bankernas “finansierade utsläpp” i många fall kommer från ett litet antal stora motparter, något som ökar bankernas exponering mot utsläppsintensiva sektorer.
Stora kredit- och marknadsförluster
När det gäller den tredje kategorin, bankernas prestanda under olika scenarier under flera tidshorisonter, begränsades resultaten till 41 direktövervakade banker för att säkerställa propotrionalitet mot mindre banker.
Resultatet visade att kredit- och marknadsförluster i år, sammanlagt för de 41 bankerna, skulle kunna uppgå till cirka 70 miljarder euro, nästan 755 miljarder kronor.
Dock noterade SCB att detta avsevärt underskattar den faktiska klimatrelaterade risken då det bara återspeglar en liten del av den faktiska faran.
Bankerna behöver vidta åtgärder
“Den här övningen är en avgörande milstolpe på vår väg att göra vårt finansiella system mer motståndskraftigt mot klimatrisker”, säger Frank Elderson, vice ordförande i ECB:s tillsynsråd, till CNBC.
Han säger vidare att ECB förväntar sig att bankerna vidtar åtgärder och utvecklar robusta ramverk för klimatstresstestning.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: ECB vill stoppa bankernas miljardregn från covid-19-lån
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.