Flera svenska aktier på Stockholmsbörsen handlas även på andra börser, så kallade dubbelnoterad. Vad innebär det, varför gör börsbolagen så och vad kan vara viktigt att veta som investerare?
Dubbelnoterad – allt du måste veta om din aktie finns på två börser
![AstraZeneca är en av flera svenska börsbolag som har valt att dubbelnotera sin aktie.](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2FAstraZ-dubbelnoterad.jpg&w=1200&q=75)
![David Ingnäs](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F02%2FDavidIngnas-300x297.jpeg&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
Dagens PS reder ut allt du behöver känna till om aktierna som finns på två eller flera olika marknader.
Huvudskälet att nå fler investerar
“En dubbelnoterad, eller parallellnoterad som det också kallas, innebär att ett bolag har sin aktie (eller sina aktier) noterade på flera börser”, beskriver Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza, för Dagens PS och förklarar;
“Det kan finnas flera skäl, men jag upplever att det vanligaste är att bolaget har en notering på hemmamarknaden och sedan utökar med ytterligare en marknad för att de har eller vill utveckla ägarintressen även där.”
![](https://dagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/2025/02/Philip-Scholtze-kurskraschare-1024x512.jpg)
Han får medhåll av Adam Kostyal, mångårigt noteringsansvarig på Nasdaq och numera också vd för Stockholmsbörsen;
“Om man ska titta krasst på vad du som bolag får för värde för en dubbelnotering är att du når väldigt många fler investerare. Det är många investerare i dag som exempelvis är begränsade till en viss lokal marknad.”
Dubbelnoterad och trippelnoterad
Men även om tillgången till fler potentiella investerare är huvuddrivkraften för de dubbelnoterade bolagen så finns också andra aspekter.
“Om du tittar på Nordea (börskurs Nordea) som är noterade i tre marknader så har de en stark verksamhet här i Norden och vill visa sitt engagemang i de tre länderna och de gör de också genom att vara noterade i både Sverige, Danmark och Finland. Det skapar en synlighet och transparens som ökar deras värde kommersiellt gentemot marknaden”, ger Adam Kostyal som exempel till Dagens PS.
![](https://dagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/2025/02/Adam-Kostyal-1024x512.jpg)
Även skogsbolaget Stora Enso (börskurs Stora Enso) finns i både Stockholm och Helsingfors. Och lastbilsföretaget Traton (börskurs Traton), bland annat ägare av Scania, kan handlas så väl i Stockholm som Frankfurt.
Annars är kanske USA det land som börsintresserade spontant först kommer att tänka på när dubbelnoteringar kommer på tal.
Det gäller exempelvis för AstraZeneca (börskurs AstraZeneca), Autoliv (börskurs Autoliv) och Ericsson (börskurs Ericsson). Familjen Lundin har däremot flera av sina råvarubolag dubbelnoterade på både börsen i Toronto.
Amerikansk lag ledde till flera avnoteringar
Totalt är det dock färre bolag som är noterade på flera marknader i dag än för ett par decennier sedan berättar Adam Kostyal för Dagens PS.
“Historiskt så vara flera bolag noterade på flera marknadsplatser. Om man tar ett bolag som Ericsson så fanns det säkert på ett antal börser över hela Europa och även USA. Men sen kom Sarbanes-Oxley-act (se faktaruta) som gjorde att det blev för hög kostnad och regulatorisk börda att vara noterade på flera marknader än den amerikanska vilket gav en våg av avnoteringar.”
Sarbanes-Oxley Act är en amerikansk lag som syftar till att stärka den interna kontrollen över den finansiella rapporteringen. Detta innebär att det ska vara svårare att lura de intressenter som finns i bolaget och på ett eller annat sätt har investerat pengar i det, genom till exempel bedrägerier, felaktig information till aktieägare och investerare.
Lagen godkändes av President George Bush i juli 2002 och kom till som en reaktion på de stora företagskonkurser som skakade amerikanskt näringsliv runt millennieskiftet där energibolaget Enron är den mest kända.
Källa: Wikipedia
Även om en aktie går att köpa på en annan marknad verkar det dock vara vanligast att köpa aktien på sin hemmamarknad enligt Avanzas siffror.
“Jag skulle säga att det populäraste är att köpa en aktie från börsen på sin hemmamarknad. Ericssons aktier ägs exempelvis av närmare 70 000 privatpersoner hos oss men knappt 200 äger den aktie som är noterad på Nasdaq i New York”, berättar Philip Scholtzé.
Se upp med det här
Vad bör man då se upp med som ägare till en dubbelnoterad aktie?
“Det finns flera viktiga aspekter för svenska investerare. Om en aktie är noterad både på en svensk och en utländsk börs kommer handel i den utländska aktien innebära att du måste växla dina svenska kronor för att köpa i exempelvis euro. Det för sannolikt med sig en kostnad”, förklarar Avanzas sparekonom.
“Dessutom kan det vara bra att ta reda på vad som gäller vid utdelningar. På utdelning från en utländsk aktie dras det utländsk källskatt, så ta reda på hur du ska få tillbaka den om du handlar på ISK eller KF.”
Däremot är det sällan som aktierna på de olika marknaderna börjar glida isär i värde enligt Adam Kostyals på Nasdaqs erfarenhet vilket annars skulle kunna vara både en risk och möjlighet.
“Jag skulle säga att det uppstår inga gap. Tittar man på de olika marknadernas prissättning så är de väldigt effektiva i att säkerställa att det inte blir några arbitrage på det sättet.”
Nästa stora möjliga dubbelnoterade aktie för svenska investerare skulle kunna vara listningen av Klarna. Men där verkar det än så länge som att betalbolaget väljer bort Sverige tar förmån för USA.
Läs mer:
Aktiespararna ser “betydande potential” i aktieraketen – Dagens PS
Banken tar rygg på Christer Gardells aktie – Dagens PS
![David Ingnäs](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F02%2FDavidIngnas-300x297.jpeg&w=1200&q=75)
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
![David Ingnäs](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F02%2FDavidIngnas-300x297.jpeg&w=1200&q=75)
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.