Dagens PS

"Domedags-loop": Fastighetssektorn kan "implodera"

Fastighetssektor
Banksektorn är oroliga för att fastighetssektorn för komersiell verksamhet, som butiks- och restaurangnäring, är på fallrepet. Foto: Dane Dealer/ Unsplash
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 15 apr. 2023Publicerad: 14 apr. 2023

Den skuldtyngda fastighetssektorn i Europa har drabbats hårt av de höjda räntorna. Nu växer oron för att sektorn kan implodera, med inställda lånebetalningar och finanssektor i fritt fall som följd, rapporterar CNBC.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Direktinvesteringar i fastighetssektorn har halverats i Europa på kort tid. Det är ingen slump – förtroendet för fastighetsbranschen är lågt.

Efter bankernas kris i mars har många riktat blickarna till de sektorer som lånat mest pengar – kommersiella fastighetsbolag, som hyr ut lokaler till butiker och restauranger. I lågkonjunkturen drabbas den sektorn dubbelt av räntehöjningar och inflation: De dyra lånen blir dyrare för fastighetsägarna samtidigt som sviktande kundunderlag kan få företag att missa hyresbetalningarna när butiker och restauranger går i konkurs, rapporterar affärsnyhetssajten CNBC.

Det har fått mer än en analytiker att oroas för att särskilt den europeiska fastighetssektorn kan stå inför vad man kallar för en “domedagsloop”: En nedåtgående spiral av fallande intäkter, stigande utgifter och fortsatt börsfall.

Nya bankrusningar, likt den som sänkte Silicon Valley Bank i mars på drygt ett dygn, skulle kunna skynda på en sådan utveckling snabbt.

Vissa analytiker tror att aktievärdet kan falla med ytterligare 20-40 procent under 2023, efter ett redan tufft år 2022.

Tydliga tecken på sårbarhet

Europeiska Centralbanken ECB varnade tidigare i april för “tydliga tecken på sårbarhet” i fastighetssektorn, och begärde att kommersiella fastighetssektorn skulle ta höjd för att minimera riskerna för en kris som utlöses av kapitalbrist.

Att förtroendet är lågt för sektorn kan också innebära bankrusningar – även om bara 25 procent av bankernas kapital är utlånat till kommersiella fastighetsbolag är skillnaden stor från bank till bank. Många, särskilt mindre banker har uppemot 65 procent av sitt kapital utlånat till sektorn.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Riskminimering

ANNONS

I ett försök att riskminimera kan kunder börja försöka flytta sina lån till banker som inte har lika mycket risk kopplat till fastighetssektorn, och det kan i sin tur utlösa en rusning som startar domedagsloopen.

“Vi ser denna finansiella nöd, eller vad du nu vill kalla den, som en katalysator för en djupare justering i värde än vad vi tidigare förväntat oss,” sa Kiran Raichura, Capital Economics biträdande chefsekonom, rapporterar CNBC.

Läs mer om fastighetssektorn:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

SBAB-statistik: Rekordfå lägenheter säljs 

Nu kraschar svenska fastighetsbranschen

De är aktiva på bostadsmarknaden just nu

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
Spela klippet
Fonder

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]