Dollarns status som supervaluta utmanas. Nu påpekar analytiker varför den är hotad oberoende av vem som vinner presidentvalet i höst.
Dollarn hotad – vem som än vinner
Mest läst i kategorin
När Ryssland invaderade Ukraina blev det även en utlösande faktor för en strategisk förändring på valutamarknaden.
USA:s finansminister Janet Yellen förs tillsammans med europeiska kolleger cirka 640 miljarder dollar i tillgångar den ryska centralbanken hade utomlands.
Det markerade en historisk punkt, där regeringar världen över började skapa planer för att minska sitt lands beroende av den amerikanska valutan.
Washingtons aggressiva användning av sanktioner och höjda partiskhet förändrade den globala tilltron till dollarn.
Historisk förändring
Nu konstaterar analytiker att vi efter det fått se en historisk förändring av USA:s och dollarns roll.
Den kommer att bli konstant, oberoende av vem som vinner presidentvalet i november i år, analyserar Bloomberg.
Federal Reserves Christopher Waller konstaterade förändringen i ett tal i februari.
”USA:s roll i världsekonomin förändras och finanser förändras alltid. Jag tror det är viktigt för beslutsfattare att regelbundet överväga om och varför även dollarns roll kan förändras”, sade Waller.
Senaste nytt
En ny tid
Den stora frågan är hur man navigerar i en ny tid av såväl vänner som fiender som omprövar dollarn och sitt beroende av den, samtidigt som USA:s finansiella läge kräver en allt starkare ställning globalt för dollarn.
Ingen anser att det ännu går att säga om dollarns status som världens dominerande valuta är akut hotad, men alla är överens om att USA:s plats i zenit av det globala finansiella systemet i allt högre grad utmanas av både vänner och fiender.
Arbetar intensivt
Kina och Ryssland har arbetat intensivt de senaste åren för att få se sina respektive valutor ersätta dollarn i internationella transaktioner.
Sedan 2001 har dollarns andel av de globala valutareserver som innehas av centralbanker sjunkit från 73 till 59 procent, enligt Internationella valutafonden IMF.
Mark Sobel, en pensionerad veteran från finansdepartementet, är pessimistisk inför USA:s och dollarns möjligheter.
”Oddsen verkar vara emot att USA över huvud taget utövar ett starkt internationellt ekonomiskt ledarskap”, säger Sobel och hänvisar till en allt mer populistiskpolitik och hur man urholkat USA:s ställning i ekonomiska frågor globalt.
Hjälpte USA
Den starka dollarn hjälpte USA under 1990-talet. Tillväxten var i snitt 3,8 procent under Bill Clinton, jämfört med 2,8 procent under Ronald Reagan och George Bush.
Samtidigt urholkade den starka dollarn, tillsammans med Kinas tillväxt, den amerikanska tillverkningssektorn och skapade dagens kollaps i rostbältet.
Det är där Donald Trump nu försöker bygga sin comeback som president på en politik av skyhöga tullar och att återuppbygga den industri som för decennier sedan gick förlorad.
Samtidigt satsar Joe Biden på en utveckling i andra riktningar som ska bygga amerikansk styrka i en omställningsekonomi.
Hotad länge
Parallellt pekar alla experter i backspegeln på att dollarn varit hotad i årtionden – först av den japanska yenen, sedan av euron och därefter först av en amerikansk bostadskris och sedan av Trumps handelskrig mot Kina.
Och det enda alla i grunden är eniga om är att det aldrig kommer att bli som det var – varken för USA eller för dollarn.
Läs mer:
Bofa spår fall för dollarn i år. Dagens PS
Så fuskar Rysslands banker med guld, dollar och euro. Dagens PS
Citi: Då rusar priset på guld till 3 000 dollar. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.