Dollar är fortfarande kungen i den globala ekonomin, trots att det för närvarande är skakigt på hemmaplan. Nu väntar alla på Fed:s nästa räntebesked med allt vad det kan föra med sig för Europa.
Dollar fortfarande kung – styr Europas ekonomi
Mest läst i kategorin
USA:s dollar är fortfarande regent över Europas ekonomiska framtid. Den europeiska centralbanken ECB har gjort en kovändning och släppt tankarna från förra året på att ta sin egen väg.
Europa följer Fed
Snart kommer den amerikanska centralbankens besked om räntenivån, med allt vad det kan innebära för USA:s ekonomi – och Europas.
ECB försökte att ta en annan väg än Fed när den amerikanska centralbanken intog en hökaktig inställning och höjde räntenivån aggressivt enligt Wall Street Journal.
Senaste nytt
ECB ändrade inställning
Man fick snart ändra inställning, eftersom USA:s dollar fortfarande härskar över stora delar av den globala handeln, där bland annat energipriserna sätts i dollar.
Nu kommer signaler från Fed att man pausar höjningen av räntan. Man vill avvakta och se om den amerikanska ekonomin bromsas av de räntehöjningar som kommit sedan 2022.
Globalt dominant
“Dollarn spelar en dominant roll i den globala ekonomin”, säger Maurice Obstfeld, före detta chefsekonom på Internationella valutafonden enligt WSJ.
“Retoriken som kom från ECB antydde att man var bekymrad över växelkursen.”
Dollar som vapen
Pratet om att USA:s dollar skulle förlora sin plats som reservvaluta kommer efter att länder som Kina, Ryssland och Saudiarabien har rört sig mot att använda andra valutor.
Initiativen kom som svar på USA:s användande av dollar som vapen när man frös Rysslands utlandsreserv efter landets fullskaliga invasion av Ukraina.
90 procent i dollar
Under andra kvartalet stod dollarn för 60 procent av officiella utländska valutareserver, en minskning med 12 procent jämfört med hur det såg ut för 20 år sedan enligt WSJ.
Och ändå: hälften av all global handel faktureras i dollar. Nästan 90 procent av de globala valutatransaktionerna förra året var i dollar.
Påverkar råvarupriser
USA:s räntenivåer påverkar andra länders ekonomi på flera sätt, bland annat genom att höja lånekostnader och devalvera lokala valutor gentemot dollarn.
När USA:s dollar stiger i värde blir råvaror som till exempel olja dyrare sett till andra länders valuta.
Påverkar Europas ekonomier
Om dollarn å andra sidan sjunker krymper USA:s ekonomi – och efterfrågan på utländska produkter går ned.
Vad den amerikanska centralbanken Fed beslutar påverkar alltså Europas ekonomi lika mycket som USA – kanske till och med mer.
Resten följer Fed
Detsamma gäller inte om man ser det från andra hållet. ECB:s beslut har enligt bankens egen forskning minimal påverkan på USA:s ekonomi, enligt WSJ.
“När Fed tar täten kommer andra att följa utan att tveka”, säger Panicos Demetriades, före detta ECB-tjänsteman och chef för Cyperns centralbank.
Läs även: Ny riktning på världsekonomin – här bestäms tillväxten
Läs även: USA-inflation överraskar – oväntad uppåtsväng
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.