Dagens PS

Ditt flygplan kan ruva på förmögenhet i guld

guld
Guld göms i lasten på vanliga passagerarplan och flygs från London till New York när bankernas handlare nu är ivriga att tjäna ännu mer pengar på ädelmetallen. (Foto: Matt Dunham/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 feb. 2025Publicerad: 13 feb. 2025

Transporter av stora mängder guld sker i det tysta med kommersiellt flyg när handlare gör klipp på ädelmetallen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inget nytt att det råder guldfeber. Den glänsande råvaran tar språng mot nya rekordhöjder i kölvattnet av ekonomisk och geopolitisk oro.

Vad som däremot inte är lika känt, förrän nu, är att stora förmögenheter i guld transporteras ombord på vanliga passagerarplan mellan London och New York.

Det är orsaken till resfebern med guld

“Guld är för närvarande värt betydligt mer på Manhattan än i den brittiska huvudstaden, vilket har utlöst den största transatlantiska rörelsen av fysiska tackor på flera år”, berättar The Wall Street Journal.

Enligt tidningen “tävlar handlare” på stora banker om att ta guld från Storbritanniens huvudstad och Schweiz för att frakta guldet över Atlanten.

Det billigaste sättet att transportera en sådan värdefull last på ett säkert sätt är i lastutrymmet på kommersiella flygplan, förklarar WSJ.

En handfull bankjättar, däribland JPMorgan och HSBC, med stora tillgångar av guld, tjänar nu pengar på det här sättet, enligt marknadsaktörer och analytiker.

ANNONS

Senaste nytt

Citigroup vill vara med i leken

Även Citigroup, som uppges vara en betydande aktör inom guld, “vill vara med och leka”, framgår det i artikeln.

ANNONS

Det är en snäv krets av banker som har tillåtelse att gömma kundernas tackor på deponering i Londons valv, berättar den amerikanska affärstidningen med hänsyn till initierade källor.

Ett problem som ställer till det är räntan. Den har skjutit i höjden för att låna guld och för vissa banker och hedgefonder kan det innebära en ekonomisk smäll om de inte snabbt får tag i guld.

Huggsexa om guldet i London

I Storbritannien talas det om att jakten på guld utlöst veckolånga köer för att ta ut tackor från centralbanken Bank of Englands underjordiska lager.

“Tjänstemän som har till uppgift att övervaka Londons ädelmetallmarknad har fått oroliga samtal från bankirer som ber om att kortsluta systemet, säger personer som är bekanta med saken. Bank of England svarade att de får vänta på sin tur”, skriver The Wall Street Journal.

Guldruschen till New York började strax efter Trumps valseger.

I normala tider kommer de flesta handlare ut ur derivat som sätter det framtida priset på guld innan fysiska tackor byter ägare.

Handlare jagar högsta priserna

Investerare, banker, gruvarbetare och juvelerare handlar med kontrakten på New Yorks Comex-börs. Det bästa stället att köpa fysiska ädelmetaller från uppges vara Storbritannien, men för det mesta rör sig marknaderna för guld i London och New York lika.

ANNONS

Men när det inte är så vet handlare att de kan flyga till andra platser där priserna är högre.

Enbart JPMorgan har planerat att leverera 4 miljarder dollar i guld flygvägen denna månad.

Bankerna som ägnar sig åt den här typen av guldhandel täcker sina öppna positioner och låser in högre terminspriser i New York.

“Mycket lönsamt på kort sikt”

“Situationen är mycket lönsam på kort sikt för vissa aktörer – clearingbankerna och raffinaderierna i synnerhet”, säger Wade Brennan, verkställande direktör för Kilo Capital, ett företag som lånar ut till råvaruföretag, till WSJ.

Innan guldet flygs från London till New York omarbetas det ibland av av schweiziska raffinaderier. Sedan transporterar säkerhetsföretag guldtackorna till flygplatsen i London i högsäkerhetsanpassade skåpbilar.

Det händer av logistiska skäl att ädelmetallerna i stället flygs in från Australien.

Läs även: Tullar får guld att rusa till nya rekord Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS