Dagens PS

DI: Gabriel Urwitz ger återblick på karriären

gabriel-urwitz-di-weekend-riskkapital
Gabriel Urwitz ser tillbaka på en lång karriär i finansbranschen. Arkivbild. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 20 juni 2019

När Gabriel Urwitz nu lämnar sin post som ordförande i Segula Advisor AB kan han se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär som riskkapitalist.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett långt reportage i Di Weekend skriver Johanna Saldert om mannen som var disputerad professor redan som 27-åring; mannen som rodde hem affär värd en miljard kronor på en timme; mannen som med perfekt tajming sålde allt innehav innan bank- och försäkringskrisen på 90-talet: Gabriel Urwitz.

Med kompisarna Robert Weil och Mikael Kamras startades riskkapitalbolaget Proventus. Bolaget tog Stockholmsbörsen med storm under 1980-talet, skriver Saldert. Många såg det säkert som provocerande att de alla tre var judar, men det störde inte Urwitz – det motiverade honom.

I flera olika turer förvärvade Proventus Göta Banken, Wermlandsbanken och Skaraborgsbanken – och 1988 slogs de tre samman till Gota Bank, Sveriges då femte största bank. Genom ett genidrag öppnade Proventus upp för finska intressenter som ville ta position i den svenska marknaden, men inte kunde göra det på grund av dåvarande lagar, skriver Saldert.

Proventus Gota-aktier lades i ett separat aktiebolag, och affären med finländarna, värd en miljard kronor, stängdes på en timme efter kyligt agerande från Urwitz och hans vän Mikael Kamras, berättar han för Di Weekend.

På sensommaren 1990 sålde Proventus sina sista andelar i Gota Bank, och knappt två veckor senare var krisen ett faktum. Urwitz menar att de absolut inte hade någon insider-information:

“Vi hade bara tur i tajmingen”, säger han.

“Under Proventustiden blev vi ofta anklagade för bolagsattacker, fientliga bud, att vi var skrupellösa klippare och så vidare. Vi hade inga maktambitioner. Vi ville bara göra bra affärer och tjäna pengar, som så många andra”, fortsätter Urwitz.

Han fick utstå mycket rasistiska påhopp, både före, men speciellt under och efter krisen på 90-talet. Men enligt Urwitz själv har det aldrig skrämt honom, skriver Saldert. Han trivs i motvind och uppförsbacke.

Med sitt investmentbolag Segula har framgångarna fortsatt. Bolaget har gjort 45 förvärv, och 100 tilläggsförvärv, enligt artikeln. Nu ska Urwitz alltså ta det lite lugnare – men sluta helt kan han inte göra.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]