Fler signaler talar för än mot fortsatt björnmarknad, skriver Fortune och pekar på tre viktiga mått där bara en av indikatorerna uppges vara positiv i börshänseende.
Det talar för fortsatt björnmarknad
Mest läst i kategorin
USA:s börser har haft ett blytungt första halvår, även om aktiemarknaden ibland rycker upp sig och till och med överraskar med ett och annat kursrally.
Omvärldsfaktorerna som sänker börsen är många, däribland det fortsatta kriget i Ukraina, en skyhög inflation och räntehöjningar i försöken att få bukt med prisökningarna.
I mitten av juni gick det breda börsindexet i USA S&P 500 officiellt in i björnmarknad.
Ett viktigt mått för hur börsen mår är hur brett den stiger.
I tisdags visade marknaden på att hälsan var god, men bara för stunden.
Enligt Scott Brown, strateg på LPL Financial Technical Market, är det sådana här börsdagar som kan lyfta börsen mer permanent, skriver Fortune och uppger att statistik visar att hela 98 procent av aktierna på S&P 500 steg i tisdagens handel.
Omfattningen på bredden i aktiernas uppgång på S&P 500 var i tisdags den högsta under enskild dag sedan 26 december 2018.
Men en dag av sprudlande börsfest räcker alltså inte för att påstå att björnmarknaden är över, och S&P 500 har både gått upp och ner efter det.
Bergochdalbanen med stor volatilitet håller med andra ord i sig på aktiemarknaden.
För att en marknadsuppstuds ska kunna slås fast krävs det, enligt LPL Financial Technical Market, att S&P 500 kan upprätthålla en nivå på 4200 punkter.
Där går motståndströskeln, framgår det.
“För att bryta den baisseartade cykeln behöver marknaden köparens momentum – vilket ännu inte har förverkligats”, skriver Fortune och förklarar att bolagsintäkter också är av stort intresse för att få en bild av hur börsen mår.
Ekonomen Mark Zandi anser å sin sida, enligt Fortune, att räntorna är det som avgör börsens öde.
Han hävdar att inflationen i USA nått sin topp och att Fed inte kommer att höja styrräntan särskilt mycket mer.
Enligt optimisten har marknaden bottnat – börsen kommer inte att falla till lägre nivåer är den redan är på, spår han.
“Om du är en institutionell investerare eller om du är en aktiv investerare skulle jag tro att det här är en ganska bra tid att börja köpa in”, säger ekonomen enligt Fortune.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.