Dagens PS

Deppa inte – uppgång för aktier efter svag januari

Aktier
Januari har varit en jobbig månad för aktieinvesterare. Det är lätt att tappa sugen. Men som alltid finns det historiska skeenden som kan lindra som balsam på såren.
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 10 feb. 2022Publicerad: 08 feb. 2022

Januari har varit en jobbig månad för aktieinvesterare. Det är lätt att tappa sugen. Men som alltid finns det historiska skeenden som kan lindra som balsam på såren då uppgången för aktier varit svag.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Nedan är en sammanställning av de tio senaste negativa januarimånaderna kompilerad av analysfirman LPL Research.

Dålig start slutar bra

Sammanställningen ger råg i ryggen för stukade investerare. Nio av de tio gångerna med negativ start på året har slutat gott. I snitt är börsfacit för helåret plus 13 procent.

Det är faktiskt en starkare uppgång än det historiska börssnittet. Enda undantaget är år 2008 under finanskrisen. När december stängdes det året hade börsen rasat med 34,5 procent.

Källa: LPL Research, FactSet 01/30/2022

Statistiken talar för ett positivt börsår

Men 7 procents nedgång på USA-börsen är naturligtvis inget man viftar bort. Förutom just året 2008 är det bara år 2009 som haft en lika tuff start sedan millenniumskiftet. Men historien och statistiken talar ändå för att det blir ett positivt börsår.

Läs mer: Så ska du köpa aktier vid börsfall 

ANNONS

Oups – nu faller vinsten per aktie

Statsobligationer, börsens livboj, minskar i snabb takt

Prisexplosion på utsläppsrätter bäddar för gröna aktier

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]