Rådande börsnedgång må vara brutal för många bolag och aktieägare. Hittills i år har Stockholmsbörsen fallit med över 20 procent. Men jämfört med de stora börsfallen i historien är det fortfarande bara en krusning på ytan.
Denna börsnedgång har kanske bara börjat...eller?
Mest läst i kategorin
Snittet är minus 60 procent
I diagrammet nedan har årets börsras på USA-börsen (röd kurva) satts i relation till de fem stora björnmarknaderna i modern tid. Snittet är en nedgång på närmare 60 procent.
Värst var perioden 1929 till 1932 då aktiemarknaden föll med närmare 90 procent. Där var utgångsläget väldigt höga värderingar plus avsaknad av en centralbank som mildrade fallet.
Senaste nytt
Aktiv centralbank
Som god tvåa och trea kom de båda senaste börskrascherna vid millennieskiftet och 2007 till 2009. Båda gångerna halverades aktiekurserna.
Och det skedde dessutom med en aktiv centralbank. Liksom 1929 var värderingen år 2000 på rekordnivåer.
Likheter med 1973s börsnedgång
Den börskrasch som till det yttre ter sig mest lik den nuvarande är 1973 till 1974. Då liksom nu var det inflationen, till följd av oljepriset, som punkterade börsen.
Men då var oljeberoendet större och det fanns ingen sol- eller vindkraft som snabbt kunde byggas ut.
Utdragna börskrascher
Men det som är värt att ta med sig är hur långa perioder av börsnedgång kan vara. Stockholmsbörsen har varit sur i fem månader.
Snittet för de fem björnmarknaderna är över ett år. De två senaste varade i två år.
Om inflationen når sin topp i år och oljepriset faller tillbaka är oddsen goda för att 2022 inte kommer att inlemmas i historiska björnmarknader.
Relaterade artiklar:
Varningssignal från obligationsmarknaden. Dagens PS