Dagens PS

Delningsbostäder ny kommersiell trend

Katarina Liljestam Beijer driver Coliving som utgör del i en ny boendetrend – delningsbostäder..
Katarina Liljestam Beijer driver Coliving som utgör del i en ny boendetrend – delningsbostäder. (Foto: Jonas Ekströmer / TT )
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 24 nov. 2021Publicerad: 24 nov. 2021

Sverige ska få tusentals nya ”delningsbostäder”. Det är målet när flera aktörer satsar på så kallad coliving för att möta bostadsbristen bland unga, skriver Svenska Dagbladet. Men lagstiftningen kan sätta käppar i hjulet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Aktören Colive planerar för 6 000–7 000 lägenheter i form av delningsbostäder inom fem år. Samtidigt ska två andra nya aktörer – Allihoop och 20–30 – skjuta till ytterligare ett par tusen sådana lägenheter.

Den gemensamma affärsidén är att erbjuda möblerade delningsbostäder unga med jobb och fast inkomst, som ännu inte kommit vidare i bostadskarriären.

”När man är klar med sina studier, måste man släppa sin studentbostad och söka jobb. Men ofta behövs ett mellanstegsboende innan man köper bostad och etablerar sig fast”, säger Katarina Liljestam Beyer, som driver Coliving och menar att det krävs fler typer av bostäder för olika perioder i livet.

De tre större aktörer som finns på marknaden just nu gör det på olika sätt. I en del fall har man köpt upp och byggt om hotell eller nyproducerade lägenheter. I andra fall bygger man om eller anpassar befintliga möblerade våningar, där de boende går igenom personlighetstester och intervjuer för att kunna fungera ihop med de andra i bostaden.

Colive har fördelat 100 rum på 17 lägenheter i Haninge, i Barkaby kommer 134 rum att ställas i ordning och i Göteborg blir det 120 rum på gång fördelat på ett ännu mindre antal lägenheter. Aktören Allihoop har istället byggt om ett hotell i Bromma och skapat 150 rum. Hyran kan ligga kring 7000 för ett rum i delningsbostaden, alltså inte mycket lägre än en egen etta, skriver Svenska Dagbladet. Det som ingår är viss service kopplat till boendet.

Kräver nya regelverk

Nu vill en rad tunga aktörer ändra på svenska regelverk så att de blir mer anpassade till den nya boendeformen. I ett öppet brev till Boverket föreslår branschorganisationen Byggföretagen att specialregler införs för delningsbostäder. Det kan handla om möjligheten att bygga fler badrum som inte är tillgänglighetsanpassade för att fler boende ska få just eget badrum.

I dagens lagstiftning finns inte begreppet ”delningslägenhet”. Rummen betraktas i stället som separata smålägenheter om de hyrs ut var för sig. I en tidigare utredning diskuterar Boverket att införa kategorin ”ideella andelskontrakt” för att juridiskt reglera olika samboendeformer. Hyresgästföreningen har hänvisat till de regler som redan finns för kollektivboenden och trycker särsskilt på hyresgästens rätt till en bruksvärdeshyra.

Läs också:

ANNONS

Forskare: Hyran höjs mest för låginkomsttagare
Bostadsbidraget sänks igen – dråpslag för barnfamiljer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]