Dagens PS

De vill stoppa globalt skatteavtal

Svenskt näringsliv vill stoppa FN-skatt
Ett seminarium hos Svenskt näringsliv. Nu vill organisationens skatteexpert stoppa en skatt via FN som utjämnar skillnader mellan länder. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 05 sep. 2024Publicerad: 05 sep. 2024

Så gott som alla rika länder var emot. Så även Sverige. Men med 125 röster mot 48 beslutade FN att gå vidare med en global skattekonvention.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 22 november 2023 fattade FN ett beslut om att utreda en omfattande global skattekonvention, skriver FN:s informationskontor Unric.

FN vill skapa ett globalt ramverk mot skatteflykt och kapitalflykt.

Samtidigt vill man flytta makten på området från OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, med 38 medlemsländer, till FN med 193 medlemsländer.

Betala i alla länder

Grunden är att man vill att framför allt multinationella företag bidrar med att betala skatt i alla länder de har verksamhet.

”Detta löser en långvarig utmaning som enskilda nationer kämpar för att lösa självständigt”, skriver Unric.

I dag väljer multinationella företag i hög grad var i världen de ska betala sina huvudsakliga skatter vilket ger stora orättvisor, resonerar FN.

FN-beslutet fick stöd av 125 länder, med 48 emot och 9 nedlagda. Från de nordiska länderna avstod Norge och Island. Danmark, Finland och Sverige röstade emot.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

”Kan vara början”

Nu börjar uppmarschen från Svenskt näringsliv för att bidra till att stoppa förslaget.

”Det som sker nu kan vara början på ett paradigmskifte inom skatteområde”, varnar Svenskt näringslivs skatteexpert inom internationella frågor, Claes Hammarstedt, hos TN.

”Den här utvecklingen är inte positiv vare sig för svenska företag eller för de svenska statsfinanserna. Det kan leda till att svenska företag måste betala mer skatt globalt, men mindre skatt i Sverige”, tillägger han.

Bättre med vetorätt

Claes Hammarstedt är även emot att flytta makten från OECD till FN.

Skälet är att medan man i FN fattar beslut där varje land har en röst och det förslag som får majoritet vinner, har varje OECD-land vetorätt mot förslag.

Därför räcker det att ett land säger nej till vilket förslag som helst för att det ska stoppas, till skillnad från i FN där det alltså är ett land – en röst.

ANNONS

”Då spelar inte ländernas ekonomi eller storlek någon roll, och eftersom majoriteten av länderna i FN är utvecklingsländer kan de själva driva igenom beslut”, påpekar Hammarstedt.

”Industri- och utvecklingsländerna står mycket långt ifrån varandra i en rad viktiga frågor och många industriländer kommer sannolikt att vara tveksamma till att skriva under en skattekonvention som förhandlats fram genom majoritetsbeslut”, tillägger han.

Läs mer:

Sverige vill inte ha miljardärsskatt – röstar nej i FN. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS