Dagens PS

De tar patent på unik innovation

Boliden kan revolutionera betongindustrin
Prototypblock som klarat produktions- och kvalitetskrav. Nu går Boliden vidare med en ansökan om patent på sin nya innovation. (Foto: Pressbild)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 13 maj 2024Publicerad: 13 maj 2024

Boliden har gjort ett tekniskt genombrott som kan revolutionera betongindustrin. Nu går man vidare med patentansökan.

Svenska Boliden (börskurs Boliden) har gjort vad man beskriver som ”ett betydande tekniskt genombrott”. Det rör sig om en teknik för att omvandla slagg från befintlig metallproduktion i ställverk till material som kan ersätta cement.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Bekräftar egenskaperna

Ett inledande projekt tillsammans med likaså svenska Thomas Concrete Group bekräftar både produktens egenskaper och produktionsprestanda.

”På Boliden vill vi driva på omvandlingen av branschen och vår nya produkt är ett perfekt exempel på hur innovation, anpassning och 100 år av ingenjörskonst kan bidra till en ljusare framtid för kommande generationer”, säger Bolidens programchef Åke Roos.

ANNONS

Senaste nytt

Viktigt för branschen

”Cement står för en stor del av det globala koldioxidutsläppet, vilket förstås gör branschen sugen på att hitta nya, alternativa produkter utan att kompromissa med kvaliteten”, tillägger Roos.

Han ser samarbetet med Thomas Concrete Group som ”ett naturligt steg” i processen och ett samarbete som fötts ur samma ambitionsnivå.

Boliden är det första gruv- och metallföretaget i världen som gjort ett banbrytande genombrott där man modifierar slagg från befintlig metallproduktion till cementersättnings-material.

Minskar 95 procent

Om man jämför med traditionell betongproduktion innebär den nya produkten att klimatpåverkan kan minskas med cirka 95 procent för varje andel cement som byts ut. Tekniken innebär även en bättre metallutvinning för Boliden.

Efter det inledande projektet ihop med Thomas Concrete Group för att bekräfta produkt- och produktionsprestanda, har produkten nu förbättrats ytterligare, skriver Boliden.

Det rör sig om en fördubblad reaktivitet jämfört med den första prototypen och det i sin tur resulterar i en högre avkastning som sänker koldioxidavtrycket ytterligare, enligt företaget.

Har satsat stort

Thomas Concrete Group har på sitt håll satsat stort på forskning och utveckling för att minska betongens klimatpåverkan.

ANNONS

Företaget har samarbetet med universitet och högskolor och genomfört projekt med Rise. Testerna ihop med Boliden har pågått i 1,5 år och prototypblocken tillverkats i Thomas Concrete Groups dotterbolag Thomas Betongs fabrik i svenska Lane-Ryr.

”Takten måste öka”

”Vår ambition är att kontinuerligt minska vårt koldioxidavtryck och vara en pionjär för en mer hållbar byggsektor. Den svenska byggbranschen behöver ställa om till klimatneutralitet, men takten måste öka samtidigt som konkurrenskraften bibehålls. Och då är forskning och projekt av det här slaget helt avgörande”, menar säger Lennart Björnström, operativ chef hos Thomas Concrete Group.

Boliden har nu lämnat in ansökan om patent för sin cementersättning och börjat en förstudie om hur produkten ska kommersialiseras.

I planerna ingår en produktionsanläggning med kapacitet på minst 250 000 ton per år och förstudien kring den ska vara klar första kvartalet 2025.

Läs mer:

Marknaden sågar Bolidens rapport. Dagens PS

Gruvbolag och rapportrusande Ratos drog upp Stockholmsbörsen. Dagens PS

Grön betong starkare än väntat. Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]