Dagens PS

De största politiska riskerna i ekonomin 2022

Riskerna 2022
Vladimir Putin, covid-19 och Xi Jinping finns på listan över 2022 års största politiska risker. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 jan. 2022Publicerad: 03 jan. 2022

Den ryska björnen, den kinesiska tigern, covid-19, fortsatt halvledarkris och bitcoin är bland några av de största politiska riskerna i ekonomin 2022, enligt Bloomberg.

ANNONS

Mest läst i kategorin

De politiska och ekonomiska systemen är inte alltid samspelta – men stora förändringar i politiken får ofta effekter på världens marknader. Bloomberg listar de tolv största politiska riskerna de ser i ekonomin inför 2022. Här är Dagens PS egna variant av listan.

1) Rysslands Vladimir Putin bygger upp trupper på gränsen mot Ukraina, och många betraktare befarar att det inte bara är vapenskrammel denna gång. En rysk invasion av Ukraina skulle sätta fnatt på världsmarknaden, vilket gör att Bloomberg listar den risken allra först.

Läs mer: USA till Europa: Ryssland kan planera invasion av Ukraina  

2) USA har mellanårsval i november, och det ser tufft ut för den sittande presidenten Joe Bidens parti demokraterna och deras chanser att behålla makten i representanthuset och senaten. Förlust där gör att presidentens ekonomiska agenda blir svår att få igenom – och öppnar dörren för republikanerna och möjligen Donald Trumps återkomst inför 2024.

Läs även: Uselt betyg, Joe Biden – dags att ta tag inflationen?

3) Kinas ledare Xi Jinping vill bli återvald för tredje gången – och världens näst största ekonomi har kraftigt växande storpolitiska ambitioner. Särskilt jobbigt är läget för Taiwan.

Läs även: Ny rapport: Kina utökar snabbt kärnvapen

4) Coronapandemin är långt ifrån över – och stora delar av världen har stora svårigheter med att lyckas vaccinera sin befolkning. Omikron sprids snabbt men verkar mindre dödlig än tidigare varianter. Men det är inte alls säkert att nästa variant inte är värre.

Läs även: Professor: En annan sjukdom än tidigare covid-varianter

ANNONS

5) Det är val i fler länder i USA i år – Frankrike har presidentval, och Brasilien, Ungern och Australien ska också rösta. Vad händer exempelvis med marknaden om Emmanuel Macron förlorar mot en extremhöger-kandidat?

Läs även: Macron får sämsta stödet sedan tillträdet

6) Skulderna för stimulanspaketen kring coronapandemin måste förr eller senare betalas, och stora nya gröna satsningar kostar rejält. Hur ska världens stater ha råd med allt? Hur reagerar befolkningen på om skatterna höjs? De riskerna bör också vägas in 2022.

Läs även: Regeringen: Nya restriktioner och återinförda coronastöd

7) Problem i leveranskedjorna för bland annat halvledare ser ut att fortsätta, och fler länder satsar på att bli mer självförsörjande när handelsvägarna brister. Men ökad protektionism har sina egna risker.

Läs även: Chiptillverkare: Halvledarkrisen fortsätter minst ett år till

8) Den politiska temperaturen.i Mellanöstern har sjunkit något på senare tid, med ökad handel och investeringar mellan Saudiarabien och Qatar, Israel och Förenade Arabemiraten. Men kommer det hålla? Fotbolls-VM i Qatar i november-december drar världens ögon till regionen. Och vad händer med Iran?

Läs även: Saudiarabien: ”Ignorera läskiga meddelanden” om olja

9) Det går inget vidare för Turkiet. Landet har en valutakris (sämst i världen 2021), och problemen kan sprida sig till närområdet. Och vad tar sig president Recep Tayyip Erdogan till för att säkra stöd när ett nytt val väntar under 2023?

ANNONS

Läs även: Nytt bottenrekord för turkiska liran

10) Tysklands Olaf Scholz ska nu fylla Angela Merkels mycket stora skor som förbundskansler för Europas ekonomiska motor. Vad innebär det maktskiftet för Tyskland, EU och världen?

Läs även: Många utmaningar väntar Tysklands nye förbundskansler

11) Det finns de som satsar på kryptovalutor – och sedan finns det El Salvador. Det latinamerikanska landet satsar allt på bitcoin, och får representera risken för vad som kan bli en enorm ekonomisk härdsmälta om satsningen på kryptovalutor går fel – eller är det grannländerna som kommer stå bredvid i en digital guldrush?

Läs även: El Salvador ska bygga ”Bitcoin city” bredvid vulkan

12) Det var inte särskilt längesen som Nordkorea och dess kärnvapenhot sågs som en av de största riskerna för ekonomin. Men visst har Kim Jong-un varit lite bortglömd 2021? Risken är att han vill ändra på det och vara med bland riskerna 2022.

Läs även: Hackerarmé i Nordkorea stjäl miljarder åt Kim Jong-un

Läs gärna listans inspiration hos Bloomberg.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS