Nu visar sig tecknen på en rejäl inbromsning av reklam och marknadsföring i USA, en klassisk indikation på en konjunkturnedgång.
De kan tappa miljarder på nya tullarna


Mest läst i kategorin
Den digitala amerikanska reklammarknaden omsluter cirka 350 miljarder dollar. Det är intäkter som bidragit till att finansiera techföretagens expansion inom AI och en mängd andra sektorer.
Nu förbereder sig sektorn för den nedgång som börjat visa sig under april, skriver WSJ.
Små företag och annonsörer har börjat utvärdera konsekvenserna av USA:s kombination av handelskrig och utpressning mot övriga världen.
Tecken under april visar att de drar ned marknadsföringen och analytiker ser även nedgångar inom reklam för bilar, resor, mode och allmänna online-utgifter.
Varannan amerikan orolig för landets ekonomi. Dagens PS
”Har redan reagerat”
“Det har redan varit en reaktion”, säger Eric Seufert, konsult inom digital annonsering.
“Vad företag gör nu är att försöka spara pengar för att betala de tullar de måste betala. Det mest effektiva sättet att göra det är att minska annonsutgifterna just nu”.
En utdragen ekonomisk nedgång skulle dämpa försäljningen från Meta Platforms och Alphabets Google med tiotals miljarder dollar.
Så mycket som 10 miljarder dollar i annonsförsäljning främst från Kina är i riskzonen för Meta, menar WSJ.
Den verksamheten har ökat under de senaste åren på grund av hårda satsningar från shoppingplattformar som Temu och Shein.
Senaste nytt
Stänger lucka i lagen
USA har dessutom stängt ett gammalt kryphål som gett tull- och avgiftsfrihet för försändelser värda 800 dollar eller mindre, ett kryphål som de kinesiska plattformarna utnyttjat.
Nu står inte minst Google inför troligen kraftigt intäktsminskningar från Kina.
“Vi är uppenbarligen inte immuna mot makromiljön”, säger Philipp Schindler, Googles affärschef, hos WSJ.
Schindler ville i övrigt inte spekulera i effekterna av USA:s nya tullar. Men det är enkelt att se att dessa effekter blir omfattande.
Även om Meta inte driver egna tjänster i Kina, köper kinesiska annonsörer mycket utrymme för att marknadsföra sina varor.
Blir omöjligt att sälja
Nu gör det stängda kryphålet i lagen i kombination med de nya tullarna att det i praktiken blir omöjligt för de kinesiska företagen att sälja i USA.
Då försvinner även deras behov av att marknadsföra sig mot amerikanska konsumenter – och annonserna på Instagram, Facebook och Google blir historia.
Nästa vecka rapporterar flera av världens stora techföretag och det kan ge en indikation.
Annonseringen från Googles sökverksamhet och Youtube ökade under första kvartalet jämfört med motsvarande period förra året, sade Alphabet torsdag.
USA:s självmål – här är allt som blir svindyrt. Realtid
Ville köpa och sälja i tid
Reklamanalytikern Brian Wieser menar att ökningen förta kvartalet beror på ”rädsla för tullarna”, vilket motiverade konsumenter att handla tidigt på året och gjorde marknadsförarna lika ivriga att hinna sälja i tid.
Digitala företag är ofta de första som drabbas av en annonsnedgång, av det enkla skälet att marknadsförare kan stoppa utgifter så gott som omedelbart.
USA:s annonschefer hoppas, liksom många andra, att Trump-regimen ska avbryta eller sänka tullarna.
För företag som Meta är det centralt, inte minst utifrån att små och medelstora företag är extra känsliga för att minska sin marknadsföring. Meta arbetar med mer än tio miljoner annonsörer.
Bilindustrins hårda varning till Trump. Dagens PS
Brics utmanar USA:s dominans: “Ny balans i världen”. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.