Fastigheter, energi och småbolag tar topplatserna på listan över de bästa fonderna 2021, enligt data från Millistream.
De bästa och sämsta fonderna 2021
Mest läst i kategorin
Årets allra bästa fond 2021 är IKC Fastighetsfond A som är upp 63,69 procent. Detta enligt data från Millistream över drygt 2600 fonder på den svenska marknaden. Flera andra fastighetsfonder placerar sig också högt upp på listan över de bästa fonderna – det är en bransch som gått starkt under 2021.
Energi bland de bästa fonderna
Näst bäst har det gått för fonden Xact Bull 2, en indexfond med 200 procent hävstång. En stark börs har fått hävstången att leverera rejäl avkastning.
Tredjeplatsen tas av Schroder ISF Global Energy A Acc USD som är upp 62,67 procent. Energisektorn är en annan av årets starkaste sektorer, med flera representanter på topplistan. Energi är den fondkategori som gått starkast enligt Millistreams data, följt av fastigheter.
Även småbolagsfonder har gått starkt under året, vilket representeras på topplistans fjärdeplats av SEB Micro Cap C SEK – Lux som är upp 57,21 procent samt på femteplatsen ODIN Small Cap C SEK som är upp 56,45 procent.
Sämst presterande fonden har lagts ned
Allra sämst har det gått för fonden Gladiator, som är minus 53,86 procent. Fonden har tidigare år gjort stor succé, men kollapsen i Oncopeptides, nedgång i sjukvårdssektorn generellt och missade blankningsförsök i EQT och Balder gick uselt. Så illa att fonden ska läggas ned och förvaltaren hoppat av.
”Fonden har haft en mycket svag utveckling i år. Jag är väldigt förvånad över att en del av mina långa innehav har haft en så extremt dålig utveckling trots att de haft en bra resultatutveckling”, sa förvaltaren Max Mitteregger till Dagens industri i samband med avhoppet.
Därefter på bottenlistan kommer fonderna Xact Bear 2 och Xact Bear, två indexfonder med negativ daglig hävstång. Då börsen gått bra 2021 har dessa fonder presterat uselt, minus 45 respektive minus 35 procent.
Fjärde- och femte-platserna innehas av två fonder med fokus på Brasilien, Handelsbanken Brasilien Tema A1 som är minus 23,9 procent samt HSBC GIF Brazil Equity AC som är minus 22,6 procent. Brasilien är också den sämsta fondkategorin för året enligt Millistreams data.
Läs även: IPO, dippköp, hållbarhet, digitalisering – trender 2021
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.