Stockholmsbörsen halkar efter USA – och avståndet växte under juli. Amerikanska S&P 500 rusar medan OMXS30 rör sig i sidled. Här är orsakerna.
Därför väljer investerarna USA – och inte Sverige
Mest läst i kategorin
Det är en dyster trend för börsen och börsproffsen menar att den riskerar att hålla i sig.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef hos Erik Penser bank, ser flera skäl till att Sverige halkar efter USA.
”Stockholmsbörsen är för spretig, det viktiga är att försöka hitta enskilda bolag”, säger han till Di.
Tilltagit under året
Det här är ett mönster som tilltagit under året. Indexet OMXS30, de 30 mest omsatta aktierna på Stockholms-börsen, höll takten med amerikansk S&P 500 hyfsat i början av året.
Sedan skildes deras vägar och i juni drog det amerikanska indexet iväg rejält.
Under juli har skillnaden tilltagit än mer. Medan S&P 500 steg drygt 3 procent under juli sjönk OMXS30 med lite över 2,5 procent.
Sett till hela 2023 hittills har det amerikanska indexet stigit nästan 20 procent, det svenska ungefär 10.
Övergav Stockholm
Jonas Thulin tittar tio år i backspegeln för att måla upp varför utvecklingen blivit som den blivit.
Då – ett decennium tillbaka, slutade svenska förvaltare att prioritera Stockholms-börsen för att istället jaga tillväxtaktier i USA med hopp om betydligt högre avkastning.
”Nu har det istället blivit en amerikansk bias i många portföljer, och det tror jag ligger och spökar i bakgrunden här. Så fort det knakar i Sverige så drar folk proppen ur väldigt breda svenska indexexponeringar”, sammanfattar Thulin.
Vill ha bredare urval
Att Stockholms-börsen dessutom är tung när det gäller värde- och industribolag gör att de som söker kraftigare tillväxt söker sig till andra börser med större valmöjligheter, menar Thulin.
”Det är en realitet som kommit mer de senaste åren. Det är ju ingen som investerar i breda index på det sättet längre, och därför går kapitalflödena ut från landet”, säger han.
Ljusnar snabbare i USA
Dessutom ser läget för den amerikanska ekonomin ljusare ut än för den svenska.
I juli sjönk USA:s inflation mer än väntat vilket man räknar med ska minska trycket på fortsatta räntehöjningar – samtidigt som SCB redovisade dystra BNP-siffror för Sverige.
”De brukar ofta revideras uppåt i efterhand, men det ger ändå en fingervisning om att du har gjort rätt i att skifta om pengar till USA. Du har mycket sämre ekonomiskt momentum, mycket sämre konsumtion och mycket sämre vinstrevideringar i Sverige”, säger Jonas Thulin.
En annan faktor som talar till amerikansk fördel är att vinstrevideringarna ökat mer i USA än i Europa, menar Thulin.
Vänt till amerikansk fördel
”De brukar bestämma relativ aktieavkastning, så de som har möjlighet att flytta kapitalet gör det. Europa var den stora vinnaren i Q1, men nu har det vänt och det påverkar alla med globalt mandat, som får bättre vinstutveckling i USA.”
Bara fem aktier ligger bakom rusningen på S&P 500 – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.