Efter finanskrisen har den klassiska portföljen nästan helt dömts ut – men nu våras det för obligationer igen.
Därför gör 60/40-portföljen comeback under 2024
Mest läst i kategorin
Sedan 1950-talet har 60/40-portföljen, det vill säga en fördelning med 60 procent aktier och 40 procent obligationer, varit ett standardråd från finansiella rådgivare.
Tanken är att obligationernas stabila kassaflöden och värdeökning under aktiemarknadens nedgångar erbjuder en bra motvikt till kortvariga aktieförluster.
Men efter finanskrisen 2008 har uppfattningen ifrågasatts, delvis på grund av höjda obligationspriser och sänkt avkastning jämfört med aktier.
Läs mer: Buffett-portfölj har gett 2 800 procent – Dagens PS
Effektivt skydd i oroliga tider
Den klassiska portföljsmodellen har till och med nästan helt dömts ut – men nu ser framtiden desto ljusare ut, skriver Marketwatch.
Inflationens avmattning förutspås normalisera samspelet mellan aktier och obligationer. När amerikanska tioåringen ligger runt 4 procent och Fed har flaggat för sänkta räntor nästa år, tros obligationer återigen bli attraktiva.
“Det största skillnaden mellan 2024 och tidigare år är att du kan tjäna 4 procent på en statsobligation. Det är inte långt från den förväntade avkastningen på amerikanska aktier just nu”, säger portföljförvaltaren Michael Lebowitz.
Obligationer väntas också kunna tjäna som ett effektivt skydd i oroliga tider och bidra till portföljens stabilitet – i ett helt decennium, vilket Dagens PS har rapporterar om.
Senaste nytt
Högre avkastning än aktier
Analyser från Deutsche Bank visar att aktier och obligationer tenderar att normaliseras mot varandra när inflationen saktar in till årliga 3 procent.
Fed tror att inflationen kommer att sjunka lägre än så mot slutet av nästa år. Detta skulle leda till en motsatt relation mellan aktier och obligationer – till dem sistnämndas fördel.
Samtidigt har forskare vid Emory University i USA föreslagit att en 100-procentig aktieexponering kan ge högre avkastning över en livstid.
Trots detta menar strateger från bland annat Deutsche Bank och Goldman Sachs att obligationer inte bör uteslutas, speciellt med nuvarande avkastningsnivåer.
Ny studie: ESG leder inte till bättre portföljer
En ny studie visar att ESG-mått i portföljen ofta försvårar för bolagen. Det kan även leda till mindre lönsamhet och att det blir svårare att uppnå hållbarhetsmålen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.