Dagens PS

Därför hyllar chefsförvaltaren Riksbankens Erik Thedéen

Stefan Westfeldt
Stefan Westfeldt, Stefan Westfeldt, chefsförvaltare på Vinga Asset Management. (Foto: Pressbild)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 30 aug. 2024Publicerad: 30 aug. 2024

Erik Thedéen har fått med sig Riksbanken på ett tydligare spår och får “med beröm godkänt” av veckans börsprofil Stefan Westfeldt, chefsförvaltare på Vinga Asset Management.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem snabba frågor till en aktuell person inom börs och finans.

Namn: Stefan Westfeldt.

Yrke: Chefsförvaltare på Vinga Asset Management och doktor i finansiell ekonomi.

Bakgrund: Påbörjade sin förvaltarkarriär på Storebrand Kapitalförvaltning år 2000 med ansvar för kreditförvaltningen. Som räntechef blev det många lärorika år i Oslo med specifika erfarenheter från den europeiska högräntemarknaden och kreditderivatmarknaden. Han började tidigt på 2010-talet att fokusera på den framväxande nordiska företagsobligationsmarknaden och är dag ansvarig förvaltare för högräntefonden Vinga Corporate Bond. Stefan är också föreläsare i kreditanalys vid Norges Handelshögskola.

Aktuell med: Högräntepodden – en podcast vars syfte är att väcka nyfikenhet och sprida kunskap om högräntemarknaden som får alldeles för lite uppmärksamhet i media.

1. Det svänger kring och pratas mycket om styrräntan, både internationellt och här i Sverige. Tycker du att Erik Thedéen och Riksbanken har agerat korrekt hittills? 

“Erik Thedéen har fått med sig Riksbanken på ett tydligare spår och han får med beröm godkänt av mig sedan han tog över (1 januari 2023, reds anm.). Riksbanken leder nu räntesänkarcykeln i västvärlden med två sänkningar trots att kronan har varit rekordsvag. I stället har Riksbanken använt valutareserven för att stärka kronan – smart. Tydligheten har nu medfört att kronan stärks trots att vi har en lägre ränta än omvärlden.”

ANNONS

Senaste nytt

2. Vad tror du att styrräntan ligger på vid årets slut, i Sverige respektive USA? 

ANNONS

“Jag tror det blir tre sänkningar till i år vilket leder till att styrräntan hamnar på 2,75 procent vid årsskiftet. Riksbanken kommer sannolikt att stoppa vid 2,50 procent nästa år, inte vid 2,00 procent som några storbanker tror. Anledningen är att konjunkturen tar fart nästa år och risken för högre inflation ökar igen.”

3. Hur upplever du att marknaden för företagsobligationer påverkas av styrränteförändringarna? Blir det svårare?

“När centralbankerna höjde blev det svårare men nu gynnas företagsobligationer och högränteobligationer av lägre räntor. Kreditvärdigheten förbättras av att bolagen slipper betala högre räntor för sin upplåning. För bolag som har lånat mycket under nollränteperioden (Heimstaden, SBB och Intrum) är det extra positivt. Fastighetsbolagen gynnas dessutom av att fallande räntor också leder till stigande fastighetsvärden. Detta ser marknaden nu och företagsobligationsfonderna går riktigt bra i år.”

4. Många yngre investerare är uppvuxna en värld med låga räntor, eller till och med minusräntor. Om man först nu får upp ögonen för räntefonder, hur ska man tänka när man börjar?

“Det är en bra tid att börja spara i obligationer nu när vi har fått tillbaka räntor i ekonomin igen. För yngre som har längre horisont på sitt sparande ger högräntor en fin balans till aktier i portföljen. Risken blir tydligt lägre samtidigt som avkastningen över tid endast är marginellt lägre. Tänk dock på att inte köpa långa obligationer med hög kreditvärdighet (typ statsobligationer) när konjunkturen stärks, de tenderar att gå sämre när räntorna stiger.”

5. Fonden som du förvaltar har en riskklass som är 2 av 7. Är det din stil eller har du också egna investeringar med högre risk? 

“Fondens riskklass baseras helt på en historisk volatilitetsberäkning. Vinga Corporate Bond och många räntefonder hade låg volatilitet tidigare, den har nu stigit och vår fond kommer snart bli en riskklass 3-fond igen. Den klassen brukar högräntefonder hamna i över en konjunkturcykel. Jag har en stor del av mina besparingar i Vinga Corporate Bond men också i aktiefonder då de balanserar varandra väl.”

Läs även: Torsten Janssons sparråd: “Undvik detta” (Dagens PS)

ANNONS

Läs även: Fondprofilen: Spararna flyr mörkgröna fonder (Dagens PS)

Läs även: Vardagsekonomens höstråd: “Köpfri månad brukar ge snabb effekt” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS