Foodtech, branschen som utvecklar nya framställnings- och distributionsmetoder för livsmedel, börjar bli ett stort investeringsområde. De senaste åren har foodtech-bolag blivit allt mer uppmärksammade och företag som Oatley och Beyond Meat har skapat stora värden för sina investerare.
Därför blomstrar foodtech-sektorn
Mest läst i kategorin
En ökad trend att människor blir allt mer inriktade mot vegetarisk mat och dryck har gett företag även starka ekonomiska skäl att ta fram plantbaserade alternativ till rätter som tidigare baserades på kött och fisk.
Dessutom har hälsotrender drivit på utvecklingen av produkter med låg sockerhalt; allt från glass till energidrycker till bakverk går i dag att hitta i sockerfria varianter.
Ett tredje användningsområde för foodtech är själva distributionsmodellen till kunden, där effektivisering kan leda till stora klimatfördelar.
Investeringarna ökar kraftigt
Ett argument som brukar lyftas fram för att belysa foodtech-sektorns potential är att hela världen är potentiella kunder. Statistik från datacentret Pitchbook visar att bara under de första fem månaderna 2018 investerades det i stort sett lika mycket pengar – motsvarande cirka 13 miljarder kronor – i foodtech-sektorn som under hela 2016 och 2017.
Johan Jörgensen, grundare av den svenska mötesplatsen för foodtech-aktörer Sweden Foodtech, påpekar att branschen börjar få mer uppmärksamhet och att traditionella livsmedelsbolag inser att den är här för att stanna.
“Först förnekade man helt enkelt foodtech. Sedan blev man förvånad över att denna omställning faktiskt kan ske. Nu är man i en tredje fas där man börjar inse att man bör jobba mer aktivt med foodtech. Matföretagen som tycker att foodtech är trams kommer att hamna på efterkälken när digitala aktörer träder in på området”, säger han till Företagarna.
En positiv klimatinverkan
Förutom den finansiella potentialen i foodtech-sektorn ser många investerare positivt på den inverkan företagen kan ha på sociala och miljömässiga utmaningar, som klimatförändringar.
I och med initiativ som FN:s klimatmål kan företagare och investerare se foodtech-bolag som en sektor med bra framtidspotential. Till CNBC säger företagaren Josh Tetrick “När du har bråttom så når du framgång. Då har du fler företag som äntrar arenan”.
Sverige har en levande foodtech-sektor med flera företag som förändrar hur vi konsumerar livsmedel och hur tillverkningsprocessen ser ut. Numera anordnas årligen evenemanget Alfred Nobel Science Park Food Tech, där vinnaren får ta emot ett pris från Prins Carl Philip.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.