Dagens PS

Därför är hösten en historiskt jobbig tid på börsen

Börsen faller ofta på hösten
På 1800-talet kunde en svaghet i USA:s finansiella system leda till att börsen ofta rasade på hösten. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 11 sep. 2024Publicerad: 12 sep. 2024

Det är, rent statistiskt, ofta dåliga tider på börsen i september och oktober – framför allt i USA. Men vad beror det egentligen på?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

September och oktober har, historiskt sett, underpresterat vad gäller tillväxt på börsen. CNBC har pratat med fondchefen och börsförfattaren Mark Higgins för att försöka förstå varför.

Företeelsen är gammal och kan spåras hela vägen tillbaka till 1800-talet, med flera stora börsfrossor som inträffat under höstmånaderna.

Nedan följer en sammanfattning av svaren, för att försöka bringa klarhet i varför höstrugget så ofta letar sig in på aktiemarknaden.

Lantbruk låg bakom gamla ras på börsen

Enligt Higgins berodde de gamla tiderna börsras under hösten på en svaghet i USA:s finanssystem. Innan man fick till den federala centralbanken hade USA svårt att reglera tillgången på pengar efter marknadens behov.

Under årets första åtta månader hade USA:s lantbrukare, som på 1800-talet var en betydligt större del av landets ekonomi, inget större behov av kapital. Då sparade man sitt överskott på banken, som i sin tur sparade det på börserna för att generera en högre avkastning.

Men på hösten, när det var dags att finansiera den dyra verksamheten runt skörden, behövde bönderna ta ut sina pengar och då behövde bankerna plocka hem stora delar av sitt kapital, vilket fick börskurserna att rasa.

Det här ledde till en kronisk brist på pengar i New York City under hösten, som bidrog till att börsen föll just dem månaderna oftare än andra.

Problemet är löst – varför kvartstår problemet?

ANNONS

Men sedan dess har införandet av en centralbank löst problemet med att det fattas pengar i systemet, och den här typen av situationer är mer eller mindre otänkbara i dag. Ändå är höstmånaderna ofta överrepresenterade som dåliga börsmånader – hur förklarar Higgins det?

“Vi tenderar att frukta det som har hänt förut, även om vi inte vet orsaken till varför vi fruktar det. Börsen har gått ner så många gånger på hösten att det har blivit en självuppfyllande profetia. Med andra ord förväntar sig folk att börsen ska falla, och det gör det mer troligt att den faller.”

Det för tankarna till ett passande citat från en tidernas mest legendariska investerare, som är menat som ett tips till investerare som vill lyckas på börsen:

“Det finns inget att frukta, förutom själva fruktan i sig.”

-Warren Buffet

Läs även: Här är nästa hårda slag mot Northvolt. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS