Börsen i Norge brukar ofta gå upp när oljepriset stiger. Men i går backade den ändå, tyngd av en stor investering i dansk vindkraft.
Dansk vindkraft blåste bort 35 norska miljarder
Mest läst i kategorin
Equinor, ett norskt energibolag föll i går på börsen trots det stigande oljepriset. Förklaringen? En stor investering i dansk vindkraft. Equinor är det största bolaget på Oslebörsen, så bolagets nedgång räckte för att tynga ner index i går, rapporterar norska DN.
Danska vindkraftsbolaget Ørsted ökade däremot rejält på nyheten om den norska investeringen.
Storägare i dansk vindkraft
Efter affären äger Equinor 10 procent i det stora danska vindkraftsbolaget. Efter danska staten är man den näst största ägaren.
Affären resulterade i ett börsras för Equinor på omkring 35 miljarder kronor. Det stigande oljepriset har bidragit till att dämpa smällen och aktien letade sig uppåt under måndagen.
Senaste nytt
Långsiktig investering
Anders Opedal, vd för Equinor, förklarar i ett inlägg på deras hemsida att bolaget har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare.
“Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj för havsbaserad vindkraft av stora projekt under utveckling”, kommenterar vd:n.
Vindstöld hotar vindkraft
Studier på havsbaserad vindkraft genomförda av brittiska myndigheter visar att man underskattat hur snurrors i vindparkerna påverkar varandra, alltså att vindkraftverken kan störa varandras effekt mer än man tidigare trott.
Det lägger också grunden för framtida anklagelser om “vindstöld”, skriver Recharge. Fenomenet som sådant är inte nytt, och kan skapa konfliktsituationer mellan vindkraftsoperatörer, eller till och med stater, enligt en studie som publicerats i Sciencedirect.
Läs även: Energiministerns sågning av fossilfri el: “Hål i hela huvudet”. Dagens PS
ANNONS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.