Dagens PS bad läsarna tycka till – vad tycker du egentligen om bankernas vinster? Svaren lät inte vänta på sig, och var rejält negativa.
Dagens PS läsare sågar bankerna: "Skrämmande och sjukt"
Mest läst i kategorin
Som vi tidigare rapporterat på Dagens PS så blir det mesta dyrare just nu för konsumenterna, inte minst att låna pengar från banken till exempelvis bostad. Räntorna på bostadslån har stigit kraftigt, och pressar många bolånetagares levnadsvillkor.
Riksbanken back 80 miljoner – storbankerna plus 120
Även på samhällsnivå slår inflationen hårt mot svenska folket. Exempelvis tvingades Riksbanken häromdagen be om ett tillskott på 80 miljarder kronor, pengar som måste tas ut från skatter.
Men det finns också de som är vinnare på skenande priser och räntor – som storbankerna. Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB har hittills i år tjänat 120 miljarder på räntehöjningen, som Dagens PS rapporterat om.
“Bankerna skor sig medan kunderna har det väldigt tufft”, säger Håkan Larsson, samhällsekonomisk chef på Villaägarnas riksförbund till Aftonbladet.
Senaste nytt
“På tiden att de betalar tillbaka”
Även Dagens PS läsare hade ett och annat att säga om bankernas beteende och storvinster. Vi fick drygt 200 svar på frågan, de allra flesta negativa. Här är ett axplock:
Läsare 1: “Det är på tiden att de betalar tillbaka all den hjälp de fick från regeringen (oss alla) när det gick dåligt för dem”.
Läsare 2: “Dags för den speciella “bankskatten” ska röstas igenom i riksdagen. Behövs även en ny skatt för de personer i bankledningen som får ta emot minst sagt orimliga lönet och förmåner”.
Läsare 3: “Jag tycker det är oansvarigt att lura sina kunder på detta sätt. Helt otroligt att man får hålla på och att vi som konsumenter inte kan påverka detta då alla stora banker jobbar efter samma modell. Byt till en mindre bank och försök påverka”.
“Bankerna tillverkar pengar ur luften”
Läsare 4: “Bankerna tillverkar pengar ur luften vid utlåningsögonblicket. De har i princip inga kostnader för inlåning. De hyr ut betalningsmedlet mot ränta. Beloppet för räntan skapas inte vid utlåningen vilket innebär att det finns ett underskott inbyggt. Måste lösas med nya lån för att likviditetsförsörja gamla krediter. Till slut nyper systemet ihop, skuldmättat. Bankerna har också via rättsapparaten skaffat monopol på sina pengar.”
Läsare 5: “Komplex fråga. Alla företag har till sin skyldighet att ge sina ägare så bra avkastning som möjligt. Men banker är inte ett företag i den meningen att de sitter på en central maktposition i det monetära fiat systemet som i dag är uppbyggt på ett trossystem om valutans värde. Systemet med skattelättnader och alldeles för lågt eget kapital gör bankerna till en mycket sårbar vinstmaskin uppbackad av Riksbankens agerande att förflytta välfärd från från den stora massan till banker och de få utvalda i toppen av hierarkin. De hela monetära systemet går i dag och har gjort under lång tid på konstgjord andning och kommer att sluta andas om inget konkret görs.”
Läsare 6: “De “systemviktiga” bankerna ser till att höja sina vinster när de flesta vanliga arbetstagare fått det extremt mycket sämre. Det är omoraliskt, extremt stötande och tyvärr provocerande. Ytterligare en spik i demokratins kista, då folk (med rätta) blir skitförbannade och många med något begränsade tankeförmögenheter tror det blir bättre genom att rösta “mot eliten” och med neo-fascisterna.”
Läsare 7: “I år kommer stat, kommuner, regioner, företag, föreningar, stiftelser och privatpersoner betala 500 miljarder för att hyra det cirkulerande allmänna betalningsmedlet. Bankirerna kommer att kalla hyresinbetalningarna för ränta.”
ANNONS
Läs även: Storbankerna tjänar 120 miljarder – på din räntehöjning (Dagens PS)
Läs även: Sveriges Riksbank saknar 80 miljarder – du får betala (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.