Varning för smäll med den kraftigt höjda ISK-skatten om värdet på ditt sparande på investeringssparkontot dessutom faller.
Då blir skatten på ISK "lök på laxen"
Mest läst i kategorin
Statslåneräntan, som nu är höga 2,62 procent, är riktlinjen för din ISK-skatt.
Den är ovanligt hög just nu då den följer andra räntor som stigit, och den genomsnittliga statslåneräntan har inte varit så hög som den är nu sedan 2010, konstaterar DN:s Dan Lucas.
Varje vecka bestämmer Riksgälden nivån på statslåneräntan, som är ett genomsnitt på marknadsräntan på långa statsobligationer.
Bestämmer ISK-skatten för nästa år
När statslåneräntan i slutet av november bestäms är det också måttstocken för hur hög skatt du får på ditt ISK-sparande det kommande året, alltså 2024 i det aktuella fallet, och skatten på dina innehav på investeringssparkontot är riktad mot hela värdet på ditt sparande.
Däremot inte vinster vid försäljning.
“Det betyder att man får betala skatt även om värdet fallit. Man kan heller inte göra avdrag på skatten för att man sålt med förlust”, skriver Dan Lucas i Dagens Nyheter.
Fler fördelar än nackdelar med sparandet
Fördelarna med ISK är ändå fler än nackdelarna, tycker han, och även om skatten nu höjs på ISK med 23 procent är det troligen temporärt och han ser ingen anledning till att sluta ISK-spara för det.
Sedan är det förstås upp dig själv att avgöra den saken, men ett stort minus är att du får får betala skatt oavsett om värdet faller, “det är då skatten verkligen blir lök på laxen”, skriver Lucas.
Samtidigt finns den här nackdelen alltid, oavsett räntenivåer, konstaterar han.
Läs även: Sparstraffet: ISK-skatten rekordhöjs – igen Dagens PS
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.