Ett nytt monetärt system där pengar förlorar sin roll efter kriget i Ukraina. En möjlig vinnare är bitcoin, rapporterar Coindesk.
Credit Suisse: Nytt monetärt system kan växa fram
Mest läst i kategorin
Zoltan Pozsar som tidigare arbetat på den amerikanska riksbanken och finansdepartementet, numera verksam som korträntestrateg på Credit Suisse, skriver att USA befinner sig i en råvarukris som kan ge upphov till en nytt globalt monetärt system som kommer försvaga det nuvarande dollarbaserade systemet och leda till högre inflation i väst.
“Den här krisen liknar inte något vi har sett sedan president Nixon tog den amerikanska dollarn från guld 1971″, skriver Pozsar.
Bretton Woods-fördraget
Bretton Woods-fördraget förhandlades fram av 44 länder mot slutet av andra världskriget. Guldet blev en bas för dollarn och de andra världsvalutorna kopplades till dollarn.
Fram till 1971 backades dollarn upp av guld i det första fördraget Bretton Woods I, men när de amerikanska handelsunderskotten blev för höga för att ignorera tog de bort koppling mellan guld och dollar och Bretton Woods II ersatte det gamla systemet med “pengar inifrån”, främst statsobligationer, säger Pozsar.
Med Rysslands invasion av Ukraina kan slutet på den nuvarande monetära ordningen ha startat. Anledning är att G7 länderna beslagtog Rysslands valutareserver när landet invaderade Ukraina. Tillgångar som sågs som riskfria och utan möjlig kreditrisk blev beslagtagna.
En ny monetär ordning i form av en Bretton Woods III kan mycket väl vara på väg, men det återstår och se enligt Pozsar kan dollarn att komma att backas upp av “pengar utifrån” i form av guld och andra råvaror.
Kinas roll
Kinas centralbank står inför två val för att skydda sina intressen enligt Pozsar. De kan sälja statsobligationer och köpa ryska råvaror eller trycka mer av den inhemska valutan renminbi för att köpa ryska råvaror. För väst innebär båda scenarierna högre avkastning och inflation.
Kryptovalutor som bitcoin
Zoltan Pozsar ger sin syn på kryptovalutor som bitcoin och vilken roll de kan få om en ny monetär världsordning tar form.
“Pozsar avslutade med en kommentar om bitcoin (BTC). Han förväntar sig att det kommer att gynnas, men bara “om det fortfarande finns.”
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.