20 dec. 2024

Antal läsare idag: 276 784

Dagens PS

Comeback för konvertiblar när räntan faller

konvertiblar
Nederländska Qiagen är bland storbolagen som utfärdat konvertiblar den senaste tiden. (Foto: Taimy Alvarez/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 04 sep. 2024

Två stora affärer med konvertiblar värda en miljard dollar totalt har brutit sommartorkan på riskkapitalmarknaden, och har skapat hopp om en comeback för investeringsformen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Bloomberg rapporterar om konvertibelaffärer hos det Nederländska techbolaget Qiagen NV och det tyska fastighetsbolaget LEG Immobilien SE på 500 miljoner dollar respektive 500 miljoner euro.

Konvertiblar är en form av skuldebrev som är länkad till aktiekursen i bolaget, men har en lägre risk än aktier. De fungerar som ett lån som går att konvertera till aktier i bolaget under vissa förutsättningar, ofta ett förutbestämt datum och en förutbestämd aktiekurs.

Om aktiepriset går upp över konverteringsnivån gör den som köpt en konvertibel då vinst, om än en lägre sådan än om de köpt aktier. Å andra sidan behåller en konvertibel sitt nominella värde samt ränta och kan lösas ut eller säljas vidare om aktien inte når upp till konverteringsnivån. Den som köpt konvertibeln gör en bra affär i båda fallen, förutsatt att bolaget inte går i konkurs. Vid en eventuell konkurs har konvertibelägare dock vanligtvis förmånssrätt över vanliga aktieägare.

Billigare finansiering för företagen

För företagen är det ett sätt att få billigare finansering då konvertiblar normalt har lägre ränta än andra lån, men med risken för utspädning för ägarna om bolaget går bra och konvertiblarna blir till aktier.

Nu hoppas riskkapitalisterna att de stora konvertibelaffärerna låser upp sommartorkan på emissionsmarknaden.

“Europeiska emissioner har varit långt under vad som förväntades vid den här tiden på året. Detta var en kombination av företag som väntade på att se om räntorna skulle sjunka innan de gick ut på marknaden och styrelser var också oroliga för utspädning när aktiekurserna var lägre”, säger Alexandre Fade, senior portföljförvaltare på Fisch Asset Management till Bloomberg.

Mycket skulder som förfaller

Rahul Bhandari, chef för aktierelaterade och privata kapitalmarknader EMEA på Bank of America tror att konvertibler kommer att bli betydligt vanligare på den europeiska marknaden framöver, detta då många konvertiblar och företagsobligationer löper ut de kommande åren.

ANNONS

“Kommande löptider kommer säkerligen att vara en drivkraft framåt, med nästan 30 miljarder dollar av europeiska konvertibla skulder som förfaller under de kommande åren”, säger han.

Läs även: Riskkapitalister hotar fly Sverige (Dagens PS)

Läs även: Så gör du succé på världens största riskkapitalbolag (Dagens PS)

Läs även: Riskkapitalist: Halva Google gör inget “riktigt arbete” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Energikris
Spela klippet
PS Studio

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

20 dec. 2024
ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]