Chokladen kommer att bli dyrare, innehålla mindre kakao och kan bli en lyxvara. Det som kan rädda tillgången är en oväntad förändring.
Chokladen dyrare – men jämställdhet kan rädda den


Mest läst i kategorin
Klimatförändringar och sjukdomar pressar upp priset på choklad och inget alls pekar på att det kommer att vända nedåt.
Chokladälskare ska förbereda sig inte bara på dyrare godsaker utan även på att det kommer att vara mindre mängd kakao i många produkter, säger Francisco X Aguilar, professor vid SLU.
Den största delen av världens kakao produceras i Västafrika och där har extremväder och åldrande plantager lett till allt lägre produktionsnivåer.
Världsbankens statistik pekar på att kakaoproduktionen 2024 var 586 000 ton lägre än året innan.
Det sker samtidigt som efterfrågan går i andra riktningen. Enligt FN har den globala importen av kakaobönor ökat med 60-70 procent sedan millennieskiftet.
”Obalans driver priserna”
”Det är obalansen mellan lågt utbud och hög efterfrågan som driver upp priserna på den globala marknaden”, konstaterar Francisco X Aguilar som forskar på kakaoböndernas situation.
”I nuläget är priserna höga, och utvecklingen pekar mot att högkvalitativ choklad i allt större utsträckning kommer bli en lyxvara för en mer begränsad konsumentgrupp”.
Prognoserna för väder och skörd under 2025 ser heller inte bra ut, vilket är ytterligare en indikation på att det höga priset består.
”Kanske kan det höga marknadspriset leda till återplantering på gamla plantager och försök att bruka nya områden, vilket på sikt skulle kunna pressa ner priserna”, funderar Francisco X Aguilar.
Senaste nytt
Chokladen stressas av extremväder
Forskare och bönder försöker även förbättra skörden genom att plantera nya kakaoträd och bekämpa de sjukdomar som ofta drabbar träden.
Extremväder stressar kakaoträden, vilket leder till sämre skördar och att träden blir mere mottagna för sjukdomar.
”Mer stöd och kunskapsutbyte mellan de mindre lantbruken är viktigt, men det behöver även säkerställas att bönderna får sin rättmätiga del av vinsten när priset går upp globalt”, slår professorn fast.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Inkludera alla – viktig del
Aquilar och hans kollegor forskar på kakaolantbruk i Västafrika, ofta små lantbruk men försörjningskällor för tusentals familjer.
Där är den stora frågan hur bönderna ska klara sig när inkomsterna varierar starkt – men även hur hela familjen kan ges en röst i processen för att klara odlingens utmaningar.
”Vi har undersökt hundratals lantbruk och haft fokusgrupper i Ghana, Elfenbenskusten och Libyen. Tidiga analyser från dessa möten pekar på att kakaolantbruk kan bli mer motståndskraftiga och familjerna klara sig bättre om även kvinnorna har samma rättigheter till land för lantbruk och samma tillgång till mikrolån””, konstaterar Francisco X Aguilar.
I det här sammanhanget – som i så många andra – är det alltså jämställdhet som visar vägen till framtiden, kan vi avsluta analysen med…
Prischock på chokladens huvudingrediens. Dagens PS
Äntligen bevisat: Lyx i vardagen kan vara rena hälsoboosten. Dagens PS
Brist på kakao hotar kända pralinen: “Hantverk går förlorade”. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som gör stor nytta till små priser. Trygga din familjs framtid.