En gång i tiden var Starling Bank hyllad som en digital revolutionär bland brittiska banker. Idag avlöser problemen varandra. Hur blev succén till ett fiasko?
Stjärnbanken i ordentligt blåsväder
Mest läst i kategorin
Starling Bank, som grundades som en av Storbritanniens digitala “neobanker”, växte snabbt och lockade kunder med smart teknik och innovation.
De backades av investmentbanken Goldman Sachs som investerade 50 miljoner pund i banken. Under samma period såg de en explosionsartad tillväxt, inte minst tack vare deras statligt garanterade företagslån – så kallade Bounce-Back Loans (BBL).
Med BBL-programmet kunde småföretag få låna upp till 50 000 pund med låg ränta, där staten täckte eventuella förluster.
Starling, till skillnad från många storbanker, öppnade ansökningar för nya kunder och tredubblade sin kundbas på kort tid – från 87 000 till 330 000. Det första vinståret firades med pompa och ståt.
Men bakom kulisserna började problemen växa, något The Guardian kikat närmare på.
Böter för “chockerande” brister
I oktober 2024 fick banken en smäll på fingrarna av den brittiska finansinspektionen FCA. I ett uttalande meddelade FCA att Starling får 29 miljoner pund i böter för “misslyckanden kopplat till ekonomisk brottslighet”. Detta enligt Börsvärlden.
FCA beskrev bankens system som “chockerande slappa”, vilket lämnade dörren öppen för kriminella och sanktionerade individer att använda deras tjänster.
Det visade sig bland annat att hundratals kunder som tidigare stängts av för finansiella brott kunnat öppna nya konton. Dessutom hade bankens automatiserade system för att identifiera sanktionerade personer fungerat felaktigt i flera år.
Pandemilånen väckte kritik
Bankens hantering av statliga BBL-lån, som växte under pandemin, har även de ifrågasatts.
Tidigare finansministern Lord Agnew har anklagat Starling för att använda låneprogrammet som en “kostnadsfri marknadsföring” för att snabbt öka sin kundbas.
Han hävdar att banken var en av de sämsta på att validera företagsomsättning och rapportera misstänkta aktiviteter.
Starling har försvarat sig och pekat på att de, liksom andra banker, stödde regeringens åtgärder för att hålla ekonomin flytande under pandemin. Men programmet har blivit en belastning för banken: hittills har lån motsvarande 94 miljoner pund flaggats för bedrägeri, pengar som Starling nu krävt tillbaka.
Börsnoteringen skjuts på framtiden
Bankens rykte har fått sig en rejäl törn. Enligt John Cronin, oberoende bankanalytiker och grundare av SeaPoint Insights, gör Starling skadade rykte det svårt för banken att sälja in sig hos investerare.
“Jag skulle bli förvånad om de lyckas med en framgångsrik börsintroduktion inom de närmaste två till tre åren”, säger han till The Guardian.
Samtidigt kämpar Starling med att rätta till sina brister och förbättra sina system.
“Vi accepterar helt FCA:s slutsatser och ber om ursäkt för de brister som framkommit”, sa banken nyligen i ett uttalande. De tillade:
“Vi går nu vidare med planer för nya produkter och tjänster och ser fram emot möjligheterna under 2025”.
Läs också: Storm på storbank: 1 300 ilskna kommentarer – på intranätet. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.