Aktivistfonden Cevian, som finansmannen Christer Gardell står bakom, anser att Ericsson “skadat Sveriges rykte” genom muthärvan i Irak.
Cevian: "Ericsson har skadat Sveriges rykte"
Mest läst i kategorin
“Skadan som har orsakats går långt bortom de miljarder som aktieägarna förlorat. Tiotusentals av Ericssons anställda, såväl som Sveriges rykte internationellt, faller också offer för bolagets misskötsel”, skriver Cevian i ett pressmeddelande på fredagen.
Cevian är en av Ericssons storägare och har förlorat betydande summor på Ericssons ras på börsen, som följt i spåren av att Ericsson ägnat sig åt omfattande korruption i Irak mellan 2011 och 2019 och där bolaget sannolikt även betalat mutor till terrornätverket Islamiska staten, IS.
I onsdags föll Ericsson tungt på nytt på beskedet från USA:s justitiedepartement att bolaget brutit mot uppgörelsen kring händelserna i Irak under ovan nämnda period.
Christer Gardell, vd för Cevian, anser att Ericssons mutskandal i Irak “är ett resultat av misslyckad bolagsstyrning”.
Bolagets förtroende och anseende har “tagit omfattande skada”, heter det.
Gardell har även gått hårt åt Ericssons huvudägare Investor och Industrivärden för det som utspelat sig i Irak.
“Ansvaret faller självfallet väldigt tungt på innehavarna av röststarka A-aktier, Investor och Industrivärden”, har Gardell sagt i en intervju med Dagens Industri.
Cevian: Ericsson historiskt misskött
Nu kräver Cevian att Ericsson, för att komma till rätta med sin “historiska misskötsel”, att telekomföretaget slopar möjligheten att utse två vice styrelseordföranden.
Denna struktur är “skapad för att gynna ägarna av A-aktier”, heter det samt att den “riskerar att underminera styrelsens arbete”.
Krav framförs även på att Ericsson bör se över strukturen med A- och B-aktier.
“Introducera en konverteringsklausul i bolagsordningen, där ägarna av A-aktier ges möjligheten att konvertera A-aktier till B-aktier. De stora ägarna av A-aktier bör, mot bakgrund av Ericssons bolagsstyrningsproblematik, stå bakom ett sådant initiativ och noggrant överväga huruvida de bör utnyttja denna klausul”, skriver Cevian och föreslår även att Ericssons styrelse får mandat att köpa tillbaka bolagets aktier för att “återupprätta marknadens förtroende”.
Cevian kräver också att Ericsson ändrar rutinerna så att allt som sker rapporteras direkt till styrelsen, och att man ökar sin transparens och proaktiva kommunikation.
Ericsson bör omgående “göra all information i korruptionsutredningarna tillgänglig för allmänheten, med förbehåll endast för den information som kan utgöra en säkerhetsrisk för inblandade individer”.
Läs mer: Ericsson-arbetare kidnappades vid förhandling med IS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.