Dagens PS

Cementa hotar byggbranschen med ransonering

Cementa ransonering
Cementa hotar i ett pressmeddelande bland annat byggbranschen med ransonering. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 22 okt. 2021

Ge oss tillstånd – annars får det allvarliga konsekvenser för Sverige, är budskapet i ett pressmeddelande från Cementa. SvD skriver att Cementa hotar byggbranschen med ransonering.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett pressmeddelande skriver Cementa att de förvarnar sina kunder att leveranserna av cement kan komma att kvoteras från och med december, vilket skulle orsaka allvarliga samhällsstörningar.

Företaget har varnat för allvarliga konsekvenser av en cementbrist för bland annat byggbranschen sedan de förlorade i Mark- och miljööverdomstolen i somras på grund av att de inte gjort en tillräcklig miljökonsekvensbeskrivning för domstolen att ta ställning till, vilket Dagens PS rapporterat om.

Kan förlora i domstol – igen

I väntan på ett nytt specialtillstånd efter att regeringen lagt fram och riksdagen röstat igenom en speciallagstiftning förbereder sig nu företaget på det värsta – att de återigen kommer att förlora i domstol på grund av sitt bristande miljöarbete.

“Vi förbereder oss på ett scenario där vi lägger samman all tillgänglig cement från våra två produktionsenheter i Slite och Skövde samt tillgängliga importvolymer, och möjliggör för kunderna att köpa en andel av sitt behov vid någon av de fem utvalda terminalerna som bibehålls i drift. Resterande tolv terminaler i landet kommer inte att vara i drift”, säger Magnus Ohlsson, vd och marknadsdirektör på Cementa i pressmeddelandet.

Greenpeace och Naturskyddsföreningen har aviserat att de tänker överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.

”Regeringens hantering av Cementa strider mot grundlagen och grunderna för vår demokrati. Regeringen ger industrin möjlighet att strunta i domstolar och fortsätta med klimat- och miljöskadlig verksamhet utan att följa våra lagar och regler”, sa Markus Mattisson, kommunikationsansvarig på Greenpeace Sverige i slutet av september vilket Dagens PS rapporterade om.

“I december kommer cementen att ta slut”

Cementa ska basera sin ransonering på på kundernas beställda cementvolymer de senaste 36 månaderna, framgår av pressmeddelandet.

ANNONS

“Det lager vi har byggt upp räcker för att hålla igång produktionen en bra bit in i november. Någonstans i december kommer cementen att ta slut”, säger Magnus Ohlsson till Svenska Dagbladet.

Företaget sätter nu hård press på regeringen och myndigheterna – om Cementa inte får som de vill kommer det bli allvarliga konsekvenser för Sverige, är budskapet.

“Utsikterna för cementleveranserna är nu helt beroende av regeringstillståndet men också av beslut och bedömningar av Länsstyrelsen Gotland, för att möjliggöra användandet av den externa kalkstenen från Nordkalk i kombination med egen utbruten sten. Negativa besked här skulle slå direkt mot samhällsbyggandet”, säger Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter i Cementa och HeidelbergCement norra Europa i pressmeddelandet.

Läs även: Cementa förlorar i rätten – kalkbrytning stoppas

Läs även: Byggföretagen: 400 000 jobb hotas av cementkrisen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]