Dagens PS

Carnegies råd till miljonärerna: Minska på aktier

Det är dags att minska något på andelen aktier i portföljen. Det tycker Carnegie Private Bankings portföljchef i en ny analys.
Det är dags att minska något på andelen aktier i portföljen. Det tycker Carnegie Private Bankings portföljchef i en ny analys. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Investment- och privatbanken Carnegie har kommit med uppdaterade råd till sina mest förmögna kunder. Det är dags att dra ned på börsexponeringen tycker banken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter senaste tidens börsuppgång är det läge att möblera om lite i portföljen tycker Carnegie i en ny analys där man konstaterar att “börsen kortsiktigt lite överköpt ut”.

“Värderingarna har kommit upp”

Vad är det då som gör att banken landar i den analysen?

“Sedan vi i början av november överviktade aktier har svenska aktier stigit med över 20 procent och utländska aktier med cirka 15 procent räknat i kronor. Det är en stor uppgång på kort tid och vi ser mer begränsad potential de kommande månaderna. Efter den kraftiga börsuppgången har värderingarna kommit upp och ett gynnsamt makroscenario är nu till stora delar diskonterat, skriver Peter Nelson, ansvarig för så kallad diskretionär portföljförvaltning på Carnegie Private Banking.

För att kvala in som private banking kund hos Carnegie måste man ha minst fem miljoner i förvaltat kapital.

Men då erbjuder banken å andra sidan “förstklassig och kvalificerad investeringsrådgivning” enligt Carnegie själva som vidare beskriver att:

“Vi öppnar dörrarna till ett exklusivt nätverk och erbjuder nya unika investeringsmöjligheter och skräddarsyr alltid vår tjänst anpassat till dina preferenser och behov.”

Men nu bjuder alltså Carnegie även andra småsparare på tänket i sin uppdaterade strategi.

ANNONS

Senaste nytt

Småbolag och tillväxtmarknader är intressanta

ANNONS

Trots att Carnegie ger rådet att dra ned på aktier något så tycker man fortsatt att aktiemarknaden är intressant:

“I grund och botten talar mycket alltjämt för aktiemarknaden. Centralbankerna vill gärna sänka räntorna och möjligen kan vinstprognoserna behöva justeras upp något mot bakgrund av det lite ljusare makroläget, särskilt i USA och om Kinas ekonomi skulle visa mer styrka. Börsuppgången kan mycket väl fortsätta, men rimligen i en lugnare takt. Vinstförväntningarna har varit stabila en tid och nu är fokus stort på bolagens resultat i den nya rapportsäsong vi snart står inför”, skriver portföljchefen Peter Nelson.

Redan tidigare i år så flaggade Carnegies aktiechef för att man trodde på börsrekord i vår.

De medel som säljs från börsen tycker Carnegie att man exempelvis kan placera i räntebärande eller i så kallade alternativa investeringar:

“Det är mer defensiva tillgångsslag som ändå kan ge en hygglig avkastning. Ränteportföljerna har hållits tillbaka något av ränteuppgången i år, men har fin potential om/när räntorna faller tillbaka”, säger Peter Nelson som avslutar med att lyfta några andra intressanta investeringsmöjligheter.

“I ett läge där värderingsstödet för börsen inte är lika starkt är det vettigt för långsiktiga investerare att titta på undervärderade segment och regioner med bra avkastningsutsikter. Småbolag och tillväxtmarknader är ett par sådana segment som vi lyft fram senaste året och som fortsatt ser intressanta ut.”

Läs mer:

Carnegies graf-guru: Därför ska börsen upp. Dagens PS

Harald Mix: “Jag har bara en enda aktie”. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS