“Det värsta har ännu inte inträffat”, säger börsgurun och dollarmiljardären Carl Icahn när han uttalar sig om den pågående recessionen. Den högt ansedde investeraren drar paralleller till romarrikets fall och menar att skenande inflation hade en stor betydelse även då.
Carl Icahn jämför recessionen med romarrikets fall
Mest läst i kategorin
Carl Icahn är inte ensam – tvärtom. Genom hela 2022 har starka röster på Wall Street varnat investerare om den kommande recessionen. Från JP Morgan Chases vd Jamie Dimon till före detta företrädare för amerikanska centralbanken – världens främsta ekonomer har pekat ut den kraftiga stormen som väntar världsekonomin. Oron för ekonomisk kris är stor.
Och oron tycks vara befogad. Amerikanska konsumenter brottas med den högsta inflationen på snart 40 år och stigande räntekostnader. Det sker samtidigt som världen kämpar med kriget i Ukraina, den europeiska energikrisen och Kinas hårdföra strategi mot COVID.
Trots en börsnedgång på 21 procent i S&P500 i år så tror alltså många experter på Wall Street att nedgången är långt från över.
“Vi har tryckt för mycket pengar”
Även vid 86 års ålder är Carl Icahn en av Wall Streets mest respekterade tänkare och tyckare, och i år har han varnat särskilt för att den amerikanska börsen och ekonomin är i fara. Han argumenterar för att centralbankerna har pressat upp priset på tillgångar allt för högt med extremt låga räntor och liknande stimulanser.
“Vi har tryckt för mycket pengar, som om vi trodde att festen aldrig skulle ta slut”, sa han och tillade att festen troligtvis är över nu, i och med de höjda räntorna. Baksmällan kommer, enligt börsgurun, i form av den skyhöga inflationen.
Inflation dömde romarriket
“Inflation är en förfärlig sak, den går inte att bota”, säger Carl Icahn, och tillägger att hög inflation hade en stor roll i det romerska kejsardömets fall. Det romerska kejsardömet genomled en kraftig hyperinflation efter att man vid ett flertal tillfällen sänkte silverhaltet i rikets valuta för att kunna trycka mer pengar.
Resultated blev katastrofalt och slutade med att den romerska inflationen steg med 15 000 procent mellan år 200 och år 300 efter kristus, enligt historiska bedömningar. För att stävja den skenande inflationen i USA hade Carl Icahn gärna sett en ännu högre höjning, så att prisökningarna på varor inte kan fortsätta att öka.
Recessionen medför stora möjligheter
Men Carl Icahn ser inte bara oro och risk i den rådande marknaden. Hans egna förmögenhet har, med hjälp av riskspridning, lyckats tjäna en rejäl hacka under de sex första månaderna 2022. Icahn Enterprises värde ökade med 30 procent eller 1,5 miljarder dollar under perioden samtidigt som börsen rasat.
“Jag tycker att det finns mycket som är billigt och det kommer att bli ännu billigare”, säger Icahn och pekar bland annat på att oljeraffinaderier och gödsel borde ha en god värdeutveckling framöver.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.