Ett medlemskap i Nato skulle innebära en fundamental förändring för både Sverige och Finland och måste övervägas noga, skriver Carl Bildt i Washington Post.
Carl Bildt: Ingen väg tillbaka till inbillad neutralitet
Mest läst i kategorin
Kommer Sverige och Finland ansöka om medlemskap i Nato? På den frågan finns det ännu inget svar, men frågan måste övervägas noga eftersom ett medlemskap skulle innebära en stor förändring för båda länderna och är knuten till en lång historia, skriver Carl Bildt i en krönika i Washington Post.
Efter att Finland under andra världskriget hamnat i skuggan av Stalins Sovjetunion var ett Natomedlemskap aldrig ett alternativ för landet under det kalla kriget. Under den tiden fruktade Sverige att ett svenskt Natomedlemskap skulle resultera i att Stalin tog full kontroll över Finland, skriver Carl Bildt i tidningen.
Initiativ till EU-medlemskap
När Sovjetunionen upplöstes tog Sverige initiativet att ansöka om medlemskap i EU och Finland följde efter. Länderna gick in i EU tillsammans 1995 och den så kallade neutralitetens tidsålder upphörde, skriver Carl Bildt.
Senare gick Sverige, Finland och Ryssland med i Natos Partnerskap för fred och när Estland, Lettland och Litauen återfick sin självständighet och Polen rörde sig mot medlemskap i både EU och Nato, förändrades situationen i hela regionen, fortsätter Carl Bildt i Washington Post.
Debatten påbörjades efter militärt våld
Först när Ryssland, styrt av Vladimir Putin, började använda militärt våld i kriget med Georgien 2008 och sedan i invasionerna av Ukraina som påbörjades 2014, påbörjades debatten om ett Natomedlemskap, fortsätter Carl Bildt.
Både i Sverige och i Finland upprättade regeringarna oberoende bedömningar av ett Natomedlemskap. Länderna vidtog också åtgärder för att uppgradera sina relationer med försvarsalliansen och inledde ett bilateralt försvarssamarbete, skriver Carl Bildt.
Ingen väg tillbaka
Nu har Rysslands aggression mot Ukraina skapat ett nytt säkerhetsläge, efter att både Sverige och Finland har skickat vapen till Ukraina har relationen till regimen i Moskva försämrats och det finns ingen väg tillbaka till en dåtid av inbillad neutralitet. Valet nu är mellan att stanna kvar i ett osäkert mittemellan eller att inse den nya verkligen och ta steget till fullt medlemskap, skriver Carl Bildt i Washington Post.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Antti Kaikkonen: Inte rätt tidpunkt för Natomedlemskap
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.