Dagens PS

Bud-bråk i Resurs Bank: "Enormt utbrett missnöje"

Martin Bengtsson, storägare i Resurs Bank och företrädare för den konstellation som i somras la bud på banken har nu stött på motstånd. 20 procent av aktieägarna har fortfarande inte valt att acceptera budet.
Martin Bengtsson, storägare i Resurs Bank och företrädare för den konstellation som i somras la bud på banken har nu stött på motstånd. 20 procent av aktieägarna har fortfarande inte valt att acceptera budet.(Foto: Resurs Holding)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 04 sep. 2024

Storägar-konstellationen som i somras la bud på Resurs Bank har stött på motstånd. En av fem aktieägare har fortfarande inte accepterad budet vilket ses som en seger av kritikerna till budet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var veckan innan midsommar som storägaren Waldakt tillsammans med riskkapitalbolaget CVC presenterade ett utköpsbud av nischbanken Resurs (börskurs Resurs Bank).

Resurs Bank har halverats senaste åren

Budet på 23,50 kronor per aktie motsvarade då en premie på drygt 38 procent mot stängningskursen från dagen innan.

Eller 57 procent i förhållande till snittkursen senaste 90 dagarna enligt budgivarnas beräkningar.

Samtidigt hade kursen i Resurs Bank på buddagen då backat drygt 28 procent sedan årsskiftet och budnivån var bara nära hälften av vad aktien handlades i för tre år sedan.

“I dagsläget är vi övertygade om att Resurs, för att kunna accelerera sin transformationsresa, passar bättre i en privat miljö och vi tror att CVC är den perfekta partnern för Resurs och Waldakt att samarbeta med”, sa Martin Bengtsson, styrelseledamot och vd för Waldakt i samband med budet.

En ägare som redan vid budtillfället uttryckte sitt gillande av affären var fastighetsmiljardären Erik Selin med drygt 3 procent av kapitalet.

Alla aktieägare är dock inte lika glada.

ANNONS

Senaste nytt

Förlängd acceptperiod

ANNONS

Nu framkommer i en genomgång av Nyhetsbyrån Direkt som bland annat DI återger att endast 80 procent av aktieägarna har tackat ja. Det är tio procentenheter för få ägare mot det ursprungliga bud-villkoret.

“Vi tror egentligen att CVC och familjen Bengtsson med Waldakt är väldigt missnöjda med det här utfallet, de hade nog väntat sig att komma närmare 90 procent. Som minoritetsägare är vi väldigt nöjda med att närmare 20 procent inte gått med, vi ser att runt 10 000 ägare valt att inte sälja vilket visar vilket enormt utbrett missnöje som finns med budet”, säger Jim Löfgren som koordinerat bud-motståndet till Nyhetsbyrån.

Från budgivarnas sida har man dock valt att överge det tidigare villkoret och tror att fler procent kommer att trilla in när passiva indexfonder säljer av i Resurs Bank.

Jim Löfgren tror dock inte på den teorin även om acceptperioden nu har förlängts.

”De flesta vi har lyckats koordinera säger samma sak, ska de sälja vill de göra det till ett väsentligt högre bud som är rättvisande”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Läs mer:

Efter Resurs-budet: Aktiespararna rekar ny nischbank – Dagens PS

IR-chefen svänger om budryktet som får spelaktien att rusa – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS