Enligt hausseartade investerare finns det gedigen grund för det börsrally som Wall Street nu upplever. Andra hävdar att en nedgång står för dörren på aktiemarknaden.
Bubbla eller inte bubbla? Det är frågan
Mest läst i kategorin
Under gårdagen berättade vi om en analys i Privata Affärer där tesen var att spår av en krasch redan märks på börsen.
Läs mer: Analys: Ser “spår av krasch” på börsen Dagens PS
det är inte första bubbelvarningen som utfärdats. Efter Nvidias resultatkross höjdes occkså varningflagg.
Läs mer: Efter Nvidia-krossen – analytiker varnar för AI-bubbla Dagens PS
Missa inte: “AI-bubblan större än 1990-talets” Dagens PS
S&P 500:s rekord nu har inte setts sedan 1930-talet
Samtidigt råder det delade meningar om så är fallet. Medan vissa hävdar att en börsbubbla lurar bakom hörnet menar andra förståsigpåare att det finns fundamental grund för haussen.
Faktum är, enligt Reuters, att det amerikanska jämförelseindexet S&P 500 stigit med 25 procent under de senaste fem månaderna, något som uppges bara ha inträffat tio gånger sedan 1930-talet, visar Bofa-statistik som nyhetsbyrån hänvisar till.
Det breda riktmärket S&P 500 har noterat 16 rekord bara i år, och det i sig är ett snudd på rekord. Det har i alla inte hänt sedan krigsslutet 1945, framgår det.
Nu gör alltså en del luttrade investerare gällande att rallyt är befogat och att det inte är påeldat av vildsint och “skenande spekulation”.
Senaste nytt
Så resonerar de hausseartade investerarna
De ovan nämnda investerarna på marknaden hänvisar till att USA:s ekonomi uppvisar stark motståndskraft och att den amerikanska centralbanken Fed sänker räntorna i år.
Även AI-hajpen (artificiell intelligens) anges som en god förklaring till börsrallyt.
Läs också: JP Morgan sticker ut hakan: “Magnificent 7 är undervärderade” Dagens PS
Omvänt tror andra bedömare att börsens näst intill oavbrutna uppgång i år snart vänder i en nedgång.
Hittills i år är S&P 500 i New Yorks finanskvarter upp med 8,5 procent.
“Många goda nyheter är inprisade på marknaden. Från mitt perspektiv tyder det bara på att riskerna är snedvridna till nedsidan”, säger Michael Arone, chefsinvesteringsstrateg på State Street Global Advisors, till Reuters.
Oklart vad som skulle kunna få börsrallyt att avstanna
Vad som skulle kunna utlösa en björnmarknad och stor aktieutförsäljning är däremot oklart. Även om Feds räntesänkningar i år nu blir begränsade bedömer många att lånekostnaderna är på väg nedåt, plus att konsumentutgifterna anses vara en ekonomisk styrkemätare.
Utöver det redan nämnda anser investerarna att det inte finns några andra direkta hot mot börsrusningen, inte ens kristecknen i de amerikanska regionala bankerna bedöms utgöra någon större risk, eller Kinas svaga ekonomi.
Läs även (artikeln innehåller flera relevanta länkar): USA-bank räddad – Trumps minister vinnare Dagens PS
Det finns dock, skriver Reuters, lampor som blinkar rött, bland annat mätaren som visar om aktier är överköpta eller översålda.
Då utlöste det dramatiska börsfall på Wall Street
Den indikatorn har klättrat till 76, vilket uppges vara en nivå som den nästan inte har toppat på sedan millennieskiftet 2000.
Senast aktieindikatorn överskred den här nivån följde en nedgång på 30 procent för S&P 500, det var i januari 2020.
Dess för innan, 2018, också i januari, föll det breda jämförelseindexet i USA med 10 procent när akitemåttstocken klev över toppen.
Den extrema börseuforin ses som oroande tecken
Där till väcker placerarnas översvallande optimism oro, deras hausseartade syn på sex månaders sikt steg enligt Reuters till 51,7 procent i den senaste veckoundersökningen från American Association of Individual Investors.
Det har bara hänt fyra gånger på tre år att den hausseartade nivån överstigit 50 procent.
“Sentimentbakgrunden just nu … gör marknaden sårbar för en vändning nedåt”, säger Kevin Gordon, senior investeringsstrateg på Charles Schwab.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.