Storbritannien har haft stora problem den senaste tiden – minst sagt. Det har gått så långt att centralbankschefen börjat prata om bibliska plågor.
Bibliska plågor för britterna: "Hårda tider väntar"
Mest läst i kategorin
Britterna plågas av bland annat en brist på lastbilschaufförer, som bland annat gjort att premiärminister Boris Johnson fått sätta in armén för att leverera bensin, en havererad elmarknad med elpriser 20 gånger högre än de höga svenska, ett kollapsande sjukvårdssystem som fått högerpartiet att höja skatterna och brist på matvaror i hyllorna – bara för att bara nämna några av de saker som Dagens PS rapporterat om.
Nödslakt kan bli nödvändigt
Inte tillräckligt?
Pundet dyker rejält mot dollarn och euron, inflationen stiger kraftigt (och där är Storbritannien extra känsliga som handelsnation enligt The Telegraph). Arbetskraftsbristen slår också hårt mot bland annat matindustrin, där National Pig Association uppskattar att 150 000 grisar är fast på gårdar, på grund av brist på gas för att bedöva dem och inte tillräckligt med människor för slakta dem. NPA varnar för att nödslakt kan bli nödvändigt. Regeringen vill i panik använda sig av fångar och asylsökande i arbetskraften.
“En brist på lastbilschaufförer väcker rädsla inte bara för leksaker eller kalkoner till jul, utan om människor kommer att ha tillräckligt med bränsle och mat i vinter”, skriver Bloomberg i en lång artikel med (den översatta) rubriken “Varför Brexit-Storbritannien är isolerat, sårbart och kör på ånga”.
Covid: “Har festen börjat för tidigt?”
Då har vi inte ens nämnt coronapandemin ännu. Premiärminister Boris Johnson blåste av pandemin i juli med att fira “frihetsdagen”, men så sent som i söndags varnade forskare för att covid-siffrorna fortfarande i Storbritannien är höga och kan bli värre, och en rubrik i anrika tidningen The Times frågar sig om “Englands stora Covid-experiment: har festen börjat för tidigt?”
Problemen har varit så många och så stora att chefen för landets centralbank Bank of England i förra veckan på ett typiskt brittiskt vis skojade om “och när ska gräshopporna komma?” – en referens till den åttonde av Egyptens tio bibliska plågor som Gud enligt Bibeln sände för att tvinga Farao att ge vika.
“Mardrömsscenariot är en missnöjesvinter”, säger Karan Bilimoria, chef för den största lobbyorganisationen för företag, Confederation of British Industry, till Bloomberg. Det är en referens till slutet av 1970-talet då strejker och brist på varor sänkte den dåvarande Labour-regeringen.
“Att grundläggande saker inte finns tillgängliga är vad vi måste försöka att undvika”, säger han.
“Örfil med en våt fisk”
Vad är det då som hänt?
Bloomberg skriver att Storbritanniens bibliska plågor främst är en kombination av effekterna från brexit och covid-19.
Att bryta med hela EU-systemet efter 40 års äktenskap skulle blivit svårt oavsett, men regeringen hade knappast räknat med en pandemi samtidigt. De logistikproblem som just nu plågar hela världen har slagit extra hårt mot den handelsberoende önationen. Att britterna är bra på handel framhölls som något positivt av brexit-förespråkare – men det är inte lika roligt när logistikkedjorna gått sönder.
“Det spelar ingen roll vilket håll du vänder dig åt, något träffar dig i ansiktet. Det är som att få en örfil med en våt fisk varje gång du kommer till jobbet”, säger Neil Palmer, operationell chef på Norton Hydraulics, en tillverkare i St. Albans strax norr om London, till Bloomberg.
Värst är läget gällande att hitta chaufförer som kan köra varorna vidare. Han berättar att han brukade ha 20-30 ansökningar på varje jobb, men senast fick han bara en ansökan från Nordafrika.
“Hårda tider väntar”, sammanfattar Neil Palmer.
Läs även: Brexit + corona = brittisk chaufförskris
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.