Dagens PS

Branschspecial: Sverige har 16 börslistade banker

Banker
Det finns 16 börsnoterade banker i Sverige. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 mars 2024Publicerad: 10 mars 2024

Visste du att bank härstammar från italienskan och ordet bänk (banca)? Så är det och bankväsendets historia skvallrar om att bankernas främsta uppgift från början var att växla mynt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag hanterar bankerna en mängd olika uppgifter, som de också tar bra betalt för av sina kunder.

Förutom att växla valuta administrerar bankerna överföring av pengar åt såväl privatpersoner som företag och mellan länder.

Bankerna förvarar pengar åt företag och sina kunder men även åt offentliga institutioner, samt lånar ut pengar och handlar med värdepappar, obligationer och råvaror, exempelvis guld och silver.

1850 fanns det åtta svenska banker och 1909 hade siffran ökat till 84 affärsbanker varav 66 aktiebolag, enligt sajten Finanshistoria.

Det utlöste bankkrisen i Sverige

Den svenska bankmarknaden är sedan mitten av 1980-talet avreglerad, det resulterade i en lättvindig utlåning från bankerna som i början av 1990-talet mynnade ut i en finanskris där staten och de svenska skattebetalarna fick stå för merparten av notan.

Sveriges fyra största banker i dag är Nordea (börskurs) som flyttade sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors i Finland efter hot om höjda svenska bankavgifter, Swedbank (börskurs), SEB (börskurs) och Handelsbanken (börskurs), samtliga noterade på Stockholmsbörsens storbolagslista.

ANNONS

Senaste nytt

Här är alla banker som är listade på Large cap OMX Nasdaq Stockholm:

Handelsbanken har anor från 1870-talet i Stockholm. (Foto: TT)
ANNONS

Handelsbanken (A- och B-aktier)
Den 1 juli 1871 startade Handelsbanken sin verksamhet vid Kornhamnstorg i Gamla stan.
Kornhamnstorg var vid denna tid Stockholms kommersiella och finansiella centrum.
På bankens hemsida står att läsa Handelsbankens aktier för första gången noterades på Stockholms fondbörs i augusti 1871.

Några år senare öppnade banken flera kontor i huvudstaden. Stockholms Handelsbank växte under perioden 1914-1969 och blev Svenska Handelsbanken. Banken överlevde de två tidigare svåra kriserna; deflationskrisen på 1920-talet och Kreugerkraschen 1932.

I slutet av 1960-talet var det dags för ännu en kris, då avgick bankens ledning och i början av 1970-talet fick Jan Wallander från den norrländska provinsbanken Sundsvallsbanken förtroendet att leda banken som ny vd.

Det skedde sedan en hel del omstruktureringar och kontorsrörelserna delades upp i åtta regionbanker.
Handelsbanken har haft som mål att överträffa sina bankrivaler, vilket den senare klubbade vinstandelsstiftelsen Oktogonen bidragit till och där de anställda dels får ägarrepresentation i styrelsen, dels utdelning på bankens egna aktier.

Handelsbanken har verksamheter inte bara i Sverige och Norden utan även i Storbritannien, som banken klassar som sin femte hemmamarknad med hundratals brittiska bankkontor.
Handelsbanken har affärsverksamhet även i Nederländerna.

Nordea är i dag en av Europas största finanskoncerner. (Foto: TT)

Nordea
Bankens historia sträcker sig tillbaka 200 år i tiden. Nordeas svenska gren sträcker sig tillbaka till Wermlandsbanken, som öppnade i Karlstad 1832. Wermlandsbanken var en affärsbank, och Sveriges vid den tiden andra privatbank.

Banken slogs samman med Nordbanken (numera Nordea) 1994, men behöll sitt namn ända till 1997.

Nordea kom till i sin nuvarande tappning genom en sammanslagning av de tre bankerna Merita-Nordbanken, Unibank och Kreditkassen vid millennieskiftet år 2000.

ANNONS

Nordea har verksamhet på fyra hemmamarknader. I Norden: Danmark, Finland, Norge och Sverige.

På de europeiska marknaderna finns Nordea i Polen, Estland, Lettland, Litauen och Ryssland.

I Polen och Estland har Nordea fortfarande supportfunktioner, men ingen bankverksamhet.

Nordea är sett till marknadsvärdet en av de tio största finanskoncernerna i Europa.

SEB:s historia sträcker tillbaka ända till 1856. (Foto: TT)

SEB (A- och C-aktier)
Grundat 1856 av entreprenören André Oscar Wallenberg.
Stockholms Enskilda Bank, som banken då hette, hade inledningsvis som affärsidé att stötta uppfinnare och entreprenörer med kapital för industrisatsningar. Det var huvudstadens första privata bank.

Åtta år senare, 1864, startade en dansk finansman (Carl Fredrik Tietgen) en konkurrent till Stockholms Enskilda Bank, dock med hjälp av André Oscar Wallenberg.

I slutet av 1870-talet dras banken med i en internationell strukturkris som utlösts av industrirevolutionen.
Skandinaviska Kreditaktiebolaget gjorde sedan stora förluster till följd av den internationella recessionen och Kreugerkraschen på 1930-talet. Banken bytte då namn till Skandinaviska Banken men dess för innan har kullagrets uppfinnare Sven Wingquist, som startade SKF, fått hjälp av affärsbanken att bilda Volvo. Samma år, 1927, rullar den första Volvobilen ut från fabriken.

I någorlunda modern tid, 1972, går Stockholms Enskilda Bank och Skandinaviska Banken samman och bildar Skandinaviska Enskilda Banken, det som i dag är kort och gott SEB.

ANNONS
Swedbank har sitt ursprung i Göteborg där den första sparbanken grundades 1820. (Foto: TT)

Swedbank
Har sitt ursprung i Göteborg där den första sparbanken grundades 1820. Swedbank AB kom till genom en fusion mellan Sparbanken Sverige och Föreningssparbanken några år efter bankkrisen i början av 1990-talet.

2006 bytte Föreningssparbanken namn till Swedbank, som bland annat ägs av sparbanksstiftelserna och har sin historiska förankring i sparbanksrörelsen.

Förutom i Sverige finns Swedbank i Norge, Finland, de baltiska länderna och har kontor Shanghai och New York.

Swedbank har varit etablerat i Moskva, S:t Petersburg, Kaliningrad och Kiev, men under 2013 avvecklades verksamheten i Ryssland och dotterbolaget i Ukraina såldes.
Swedbank har omkring 9,3 miljoner privatkunder och cirka 500 000 företagskunder, varav cirka 4,1 miljoner respektive 269 000 i Sverige.

Finansmannen Sven Hagströmer är största ägare, tillika styrelseordförande i Avanza. (Foto: TT)

Avanza Bank
Avanza Bank (börskurs), där finansmannen Sven Hagströmer med bolag och familj är största ägare, slog upp portarna 1999 i syfte att “demokratisera aktiesparandet bland privatpersoner”. Avanza Bank erbjuder ett brett utbud av sparprodukter samt folkbildning och stöd inom sparande.

Nordnet grundades så sent som 1996. (Foto: TT)

Nordnet
Nordnet (börskurs) vars största ägare är Norges Bank och därefter Swedbank Robur Fonder, i den ordningen, grundades 1996 och var då en av de första nätmäklarna i Norden. Nordnet låg i framkant att serva sina kunder med realtidskurser på aktier, realtidshandel i optioner och mini futures (en typ av börshandlad produkt som är kopplad till en underliggande tillgång som en aktie, en råvara, ett index eller en valuta med en inbyggd stop-loss).

ANNONS

Nordnet var pionjärer, enligt egen utsago, i att erbjuda handel i amerikanska aktier och handel med fonder utan handelsavgifter.

Arion Banki SDB
Arion Banki SDB (börskurs) grundades efter att Kaupthing Bank gick i konkurs under finanskrisen 2008. Kaupthing Bank var innan finanskrisen en av Europas största och ledande banker med verksamhet i över 15 länder.

Intrum
Intrum (börskurs) grundades 1923 och har ca 10 000 anställda i 24 länder i Europa. Intrum AB:s omsättning uppgick 2021 till 17,8 miljarder och bolaget. Sedan 2002 är bolaget noterat på Stockholmsbörsen.

Banker noterade på Mid cap-listan:

Hoist Finance (börskurs)
Grundades 1994 och är ett svenskt finansföretag. Det fick genom dåvarande dotterbolaget Hoist Kredit AB 1996 kreditmarknadslicens av Finansinspektionen.

Företaget köper portföljer med skulder från internationella banker och finansiella institut.

Norion Bank (börskurs)
Norion Bank (tidigare Collector Bank) grundades 1999 som en verksamhet inom hantering av nödlidande krediter. Bolaget utvecklades därefter till ett kreditmarknadsbolag med egna produkter som riktar sig både till företag och privatpersoner. Norion Bank har i dag kontor i Göteborg, Stockholm, Helsingborg, Oslo och Helsingfors.

Resurs Holding (börskurs)
Resurs Holding verkar genom dotterbolaget Resurs Bank AB och är en finansiell aktör som erbjuder attraktiva retail finance-lösningar och privatlån på hela den nordiska marknaden.

Resurs etablerades av detaljhandlare för detaljhandlare, och affärsmodellen är därför baserad på erfarenheter från detaljhandeln. Resurs är enligt egen utsago ledande på den växande konsumentkreditmarknaden i Norden med drygt sex miljoner kunder. 

ANNONS

TF Bank (börskurs)
TF Bank bildades i Sverige 1987 med syfte att erbjuda finanslösningar till kunder som beställde varor från postorderkataloger. Med tiden har koncernen vuxit både vad det gäller produkterbjudande, intäkter och geografisk närvaro.

Banker noterade på First North Stockholm:

Savelend Group (börskurs)
Bolaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson som efter finanskrisen 2008/2009 började leta efter alternativa placeringsformer. Ludwig såg att P2P möjliggjorde direktinvesteringar i krediter med mycket god avkastning för privatpersoner som inte tidigare varit möjligt.

Från lanseringen 2014 med en anställd på ett kontor i Gävle har Bolaget vuxit till 75 heltidstjänster med kontor och verksamheter i Sverige, Polen och Finland.

Alpcot Holding (börskurs)
Alpcot är ett av Sveriges ledande fintech-bolag med en egenutvecklad digital plattform för privatekonomi och har som mål att ta en ledande roll i den digitala transformeringen av finansbranschen i Sverige.

Alpcots svenska verksamhet i Alpcot AB startades 2014, men Bolaget har sedan 2007 bedrivit kapitalförvaltning från sitt dotterbolag i London.

Källor: Olika tidningsartiklar och bolagens hemsidor.

Läs även: Storbankernas vinster får många att se rött Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]