Två tredjedelar av företagen inom kläd- och skohandeln riskerar att försvinna när lokalhyrorna höjs, varnar Svensk Handel.
Branschens larm: Tusentals butiker riskerar konkurs
Mest läst i kategorin
Det är alarmerande siffror som kommer från branschorganisationen Svensk Handel.
Två tredjedelar av kläd- och skohandeln riskerar att slås ut och över 3 000 företag riskerar konkurs eller rekonstruktion.
Anledningen?
Branschen har några tuffa år bakom sig och nu pressas den ytterligare. I januari månad höjdes lokalhyrorna för Sveriges handlare med nästan elva procent, vilket var droppen som för många fick bägaren att rinna över.
MISSA INTE: Skatteverket: Färre deklarerar online i år
En kämpig tid för branschen
Det är en kämpig tid för företagen inom kläd- och skobranschen.
Dels har kostnaderna för att driva företag inom handel ökat den senaste tiden, dels har köpkraften hos svenska konsumenter minskat till följd av inflation och ränteökningar.
Dessutom väntar avtalsrörelsen med historiskt höga krav, och en höjning av arbetsgivaravgifterna för unga.
Detta kommer, enligt Svensk Handel, innebära att kostnaderna för att anställa unga mellan 19-23 år ökar med totalt 8 miljarder kronor. Det rapporterar Tidningen Näringslivet.
Senaste nytt
Kan bli ökning med 20 procent
Flera företag inom kläd- och skohandeln har reagerat på hyreshöjningarna med frustration. Tidigare var hyrorna någonting som man kunde diskutera med fastighetsägare för att nå en lägre höjning, och då handlade det också om helt andra nivåer än i dagsläget.
“Tidigare höjningar har legat mellan 0 och upp till 3 procent som allra mest något enstaka år”, säger Johan Reberg, bolagsjurist och kontraktsansvarig på Stadium, till Tidningen Näringslivet.
Också Peter Simonsson, vd på Stjärnurmakarna, reagerar på höjningarna.
“Nästa år aviseras det om ytterligare 5-8 procent ökningar. På tre års tid kommer då höjningen innebära närmare 20 procents ökning”, säger han till TN.
“Det är helt galet”.
Läs även: Fortsatt tufft för svensk modehandel
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.