Dagens PS

Bottenligan: Svenska aktierna som ingen vill äga

Sex aktier har färre än 100 ägare visar statistik från Avanza. Dagens PS har fått listan på de ratade aktierna i bottenligan.
Sex aktier har färre än 100 ägare visar statistik från Avanza. Dagens PS har fått listan på de ratade aktierna i bottenligan.(Foto: Fredrik Sandberg/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 01 juli 2024Publicerad: 27 juni 2024

Sex svenska aktier har färre än hundra ägare visar en genomgång som Avanza har gjort av sina kunders ägande för Dagens PS. I botten finns en aktie med endast 65 småsparare på ägarlistan.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Många känner till de stora folkaktierna där Investor (börskurs Investor) har toppat listan på flest svenska ägare till antalet år efter år i Euroclears officiella statistik.

“Stort värde att titta på hur många som äger aktien”

För Wallenbergarnas investmentbolag handlar det om drygt 392 000 ägare bara på Avanza i skrivande stund.

Investor fortfarande största folkaktien

Ny statistik har släppts över svenskarnas aktieägande 2023. På topp-tio-listan finns många kända namn.

Folkaktiernas ägarsiffor är dock långt ifrån verkligheten för många andra börsbolag.

I andra ändan av ägarstatistiken finns sex bolag som inte ens lyckats skrapa ihop hundra ägare visar en datagenomgång som Avanza lått göra för Dagens PS läsare.

”För aktieinvesterare är det väldigt populärt att följa ägardata. Kanske framförallt hur vilka som är storägare och hur insiders handlar. Men det finns också ett stort värde i att titta på hur många som äger aktien”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza till Dagens PS.

ANNONS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Sex aktier i botten

Den absolut minst ägda aktien på börsen bland Avanzas kunder är fastighetsbolaget Preservia Holding Pref (börskurs Preservia Holding Pref) med endast 65 ägare.

Om statistiken bara fokuserar på stamaktier så är den minst populära aktien Cyclezyme (börskurs Cyclezyme) verksamma inom biotech. 84 ägare är i dag investerade i bolaget enligt Avanzas data.

Philip Scholtzé, Avanzas sparekonom tycker det är viktigt att titta på antalet ägare av en aktie som en del av sin analys.

De övriga fyra aktierna som inte når upp till hundra-strecket är: Oscar Properties Holding (börskurs Oscar Properties), Katalyzen Venture (börskurs Katalyzen Venture), Svenska Nyttobostäder (börskurs Svenska Nyttobostäder) samt Resqunit (börskurs Resqunit).

Värt att notera är dock att det handlar om preferensaktien för både Oscar Properies och Svenska Nyttobostäder. Stamaktierna har över 12 000 respektive strax över 400 ägare hos Avanza.

“Har du analyserat fram ett spännande case och ser att det är få aktieägare kanske du är tidig på bollen, vilket kan vara en fördel för dig. Men tänk på att det kan finnas en anledning till att en aktie har få aktieägare. En gemensam nämnare ser ut att vara dålig historisk avkastning och det ökar förstås risken” kommenterar Philip Scholtzé statistiken.

Läs mer:

ANNONS

Exklusivt: Svenska super-utdelarna som höjt år efter år. Dagens PS

Aktierna som inlett börsåret bäst. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]