Fler miljardärer och större inkomstskillnader. I Sverige och globalt. Nu föreslås åtgärder för att få de största förmögenheterna att bidra med mer till samhället.
Botten nådd: Dags för miljardärerna att bidra
Mest läst i kategorin
Den kallas ginikoefficent och är det vanligaste nyckeltalet för att beskriva inkomstskillnader.
Ju högre värde den har, desto ojämnare är inkomsterna fördelade. I Sverige har det värdet stigit kraftigt under ett antal år.
Den utvecklingen fortsätter.
”Inkomstskillnaderna, mätt med ginikoefficienten, ökade kraftigt 2021 till den högsta nivån sedan mätningarna startade”, konstaterade SCB i en översikt redan i somras.
Större skillnader
Det är ännu större skillnader med andra mått.
”Även inkomstskillnaderna exklusive kapitalvinster respektive exklusive samtliga kapitalinkomster ökade till nya toppnivåer, dessa ökningar var dock betydligt lägre jämfört med ökningen av ginikoefficienten när samtliga kapitalinkomster är inkluderade”, visade statistiken.
Senaste nytt
Allt mer splittrat
Sammanfattningen är alltså att skillnaden i vad vi tjänar i Sverige blir allt större. Lägger vi till våra inkomster av kapital är skillnaden ännu kraftigare.
Vi blir, uttryckt så, ett allt mer ekonomiskt splittrat land.
Samma utveckling ser vi globalt, och nu ökar kraven på en global miljardärsskatt.
Senast är det EU Tax Observatory som vill se en ny front i kampen mot skatteflykt, rapporterar Reuters.
Global minimiskatt
Den bör gå via en global minimiskatt på miljarder, anser forskarna som säger att en sådan kan ge motsvarande 2 740 miljarder svenska kronor per år till våra gemensamma utgifter. Detta enligt forskargruppen vid Paris School of Economics.
I Sverige har utvecklingen uppmärksammats efter kraftigt ökade skillnader.
Under de senaste tio åren har 61,5 procent av all förmögenhet som skapats i Sverige hamnat hos den rikaste hundradelen av befolkningen, skriver News Öresund och hänvisar till Andreas Cervenkas bok
“Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika”.
Ökat antal miljardärer
I boken lyfter Cervenka fram att antalet miljardärer i Sverige ökat från 29 under 1996 till 2016 under 2019 och 542 under 2021.
Miljardärernas förmögenhetsandel mätt mot vår BNP har i sin tur ökat från 6 procent 1996 till 68 procent 2021.
Miljardärers skatt lägre
Forskargruppen i Paris pekar på att miljardärers reella personliga skatt ofta är mycket lägre än den andra skattebetalare med normala inkomster betalar.
“I vår uppfattning är detta svårt att motivera eftersom det riskerar att undergräva hållbarheten i skattesystemen och den sociala acceptansen av beskattning”, säger observatoriets chef Gabriel Zucman.
Relaterad läsning:
Miljardärer styr sina bolag på distans – till havs – Dagens PS
Norska miljardärer flyr till Schweiz – skatternas fel – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.