Dagens PS

Börspsykologi: Undvik de här fällorna

Redan de gamla grekerna intresserade sig för psykologi - ett ämne med stor påverkan på börsen och investeringar.
Redan de gamla grekerna intresserade sig för psykologi - ett ämne med stor påverkan på börsen och investeringar. (Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Det går inte att syssla med aktier och börs utan att halka in på ämnet börspsykologi. Nu har Danske banks expert delat med sig av sina favoritråd på temat.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Investeringar är så mycket mer än bara siffror och rationella kalkyler. För att bli framgångsrik på börsen krävs också ett kallt huvud och en förståelse för det experterna kallar börspsykologi.

“Börspsykologi ett viktigt ämne”

Världens bästa investerare, aktie-gurun Warren Buffett, har en drös finurliga citat på temat som:

“Du behöver bara göra ett fåtal saker rätt i din liv så länge du inte gör för många saker fel”, som bloggen Digiexe har listat tillsammans med 30 andra kloka visdomsord från “oraklet i Omaha”.

Även här i Sverige är ämnet väl genomlyst. Privata Affärers aktieexpert Marcus Hernhag har exempelvis skrivit mycket på temat.

“Det är också sedan jag började med aktier 1998-1999 min uppfattning att ekonomi är en beteendevetenskap mer än en matematisk”, är Marcus Hernhags utgångspunkt i ämnet. 

Aktiespararnas Cristofer Andersson skrev för ett par år sedan boken “Börspsykologi: Så blir du en bättre investerare” som bland annat hyllades av Spiltans vd och grundare Per H Börjesson:

Börspsykologi är ett viktigt ämne och Cristofers bok är ett bra bidrag till ämnets komplexitet“.

ANNONS

Senaste nytt

“Leta information som går emot din övertygelse”

ANNONS

Nu har Danske banks investeringsspecialist Ludvig Rosenstam Åhman dragit sitt strå till börspsykologi-stacken och listat inte mindre än “19 påminnelser om investerares beteenden”.

Börspsykologen: Så slipper placeringen bli murken

Jämför med en tavla – om motivet får en sunkig ram blir avkastningen därefter, det handlar om psykologiska modeller för att lyckas på börsen, framhåller börspsykologen som precis släppt en ny bok.

“Normalt vill vi agera för att lösa ett problem, och många gånger är det rätt. Men vid en börsnedgång är problemet att du förlorar pengar och den naturliga lösningen är att sälja. Det ska du undvika”, är ett av de råd som Danske banks expert framhåller.

“På aktiemarknaden gör flockbeteendet att vi dras med i extremerna. Vi säljer om alla säljer och vi köper om alla köper. Kom ihåg att när alla runtomkring gör något dumt, är det fortfarande dum”, är ett annat.

Ludvig Rosenstam Åberg tycker också det är viktigt att aktivt söka olika typer av åsikter:

“Vi tycker om information som bekräftar vår uppfattning. Det är negativt för våra beslut på börsen. Leta efter information som går emot din åsikt, även om det tar emot.”.

Samtliga 19 råd från Danske banks expert finns att ta del av här.

Läs mer:

Analytiker-legendaren: Vi lyssnar för mycket på Riksbanken. Dagens PS

ANNONS

Expert: Behåll lugnet när börsen skakar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]