Dagens PS

Börsprofilen: "Jag har fem investeringskriterier"

David Flatbacke-Karlsson är chefredaktör för Unga Aktiesparares tidning Stock Magazine sedan 2020.
David Flatbacke-Karlsson är chefredaktör för Unga Aktiesparares tidning Stock Magazine sedan 2020. (Foto: Erik Wärlegård)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 13 dec. 2024Publicerad: 13 dec. 2024

“Nya aktiesparare nobbar inte sällan börsen helt efter en eller ett par misslyckade investeringar som de i grunden aldrig riktigt förstod varför de gjorde”, berättar Veckans börsprofil David Flatbacke-Nilsson, chefredaktör Unga Aktiesparares medlemstidning, till Dagens PS om det vanligaste nybörjarmisstaget.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Själv har han en tydlig investeringsfilosofi med fem olika kriterier, hyllar en “fantastisk gymnasielärare” för sitt eget börsintresse och tror på ett plusår för Stockholmsbörsen 2025.

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem snabba frågor till en aktuell person inom börs och finans.

Namn: David Flatbacke-Karlsson.

Titel: Chefredaktör Unga Aktiesparares medlemstidning Stock Magazine

Bakgrund: Tog över ansvaret för unga Aktiesparares tidning 2020, även författare till boken “Fatta aktier” och tidigare programledare för podden “Vd-prat i hängmattan”.

Aktuell: Utkom precis med julnumret till alla unga börsintresserade med fokus på “framtidens konsument”

1. Du är chefredaktör för Sveriges största börstidning för unga, vilka ämnen intresserar särskilt era läsare? 

“Det kan så klart variera lite. Under 2024 har vi haft Norden, Småbolag, Kursraketer och Framtidens konsument som teman. Men givetvis är våra läsare mest intresserade av att bli bättre investerare. De vill göra lyckade aktieköp och tjäna pengar, men har heller inte bråttom och är allt som oftast långsiktiga. De tycker om allt ifrån längre läsning och djupgående intervjuer med vd:ar och företrädare för intressanta bolag till tips och knep om hur man gör en enkel och smidig aktieanalys. Våra läsare och UA:s medlemmar är drivna och kunskapstörstande och brinner för gemenskapen som UA erbjuder över hela Sverige.”

ANNONS

Senaste nytt

2. Vad är det vanligast nybörjarmisstaget när det kommer till börsen som du märker av?

ANNONS

“Att inte sprida riskerna och att inte göra sin egen analys. Många vill göra det alldeles för lätt för sig och lyssnar för mycket på så kallade “experter” som inte alls kan sin grej bättre än någon annan. Genväg blir ofta senväg. Det leder inte sällan fram till att nya personer nobbar börsen helt efter en eller ett par misslyckade investeringar som de i grunden aldrig riktigt förstod varför de gjorde. Väldigt synd.” 

3. Hur väcktes ditt eget börs- och aktieintresse?

“Det finns två stora faktorer bakom det. För det första att mina föräldrar sparade lite pengar i aktier och fonder till mig och att vi årligen följde upp och diskuterade utvecklingen. För det andra en fantastisk gymnasielärare vid namn Göte Brunasso. Han lade grunden för mitt betydligt större intresse genom inspirerande och intressanta föreläsningar om aktie och sparande på läxhjälpstiden under mitt sista år på gymnasiet. Sedan har jag byggt vidare och försöker att bli en bättre investerare/aktiesparare varje dag genom att läsa, lyssna och lära. Och inte minst prata och skriva.”

4. Har du utvecklat någon egen investeringsfilosofi eller hur tänker du kring dina egna placeringar?

“Jag har fem investeringskriterier som jag gärna vill se att ett bolag uppfyller i alla fall de flesta av innan jag börjar köpa aktier: Egen kunskap/förståelse, historik, finansiell stabilitet/balansräkning, insynsägande och värdering. Generellt är jag långsiktig i mina placeringar och ser det som om jag ger aktierna en heltidsanställning att jobba i portföljen. Den bryter man ju inte bara för att efter en ordentlig analysprocess. Sedan tycker jag om att sprida riskerna, investera regelbundet och att även följa resterande av Unga Aktiesparares fem gyllene regler. Småtråkigt kan vara väldigt bra ibland.”

5. Vi närmar oss 2025, några spaningar inför det kommande året du vill bjuda på?

“Det känns som om det är upplagt för ett spännande och svängigt år. Donald Trumps comeback i Vita huset, en värld som tråkigt nog är fylld av större geopolitiska spänningar och en ekonomisk spelplan som i mångt och mycket kan komma att förändras. Det kommer säkert att bli en hel del tvära kast. Men någonstans blir jag heller inte förvånad om Stockholmsbörsens breda index stiger sisådär 7-8 procent sett över hela året. Allt förändras men allt är sig också likt och det gäller att fortsätta investera regelbundet och i bra, kvalitativa bolag för att lyckas över tid.”

Läs mer:

Veckans börsprofil: Ekonomen: “Sportlovsveckan 5 000 kronor dyrare 2025” – Dagens PS

ANNONS

Veckans börsprofil: SEB:s allokeringschef: Här får du bäst avkastning nu – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]