Börsnoteringar i Kina är mer populärt i år än i resten av världen just nu – IPO-marknaden har dragit in fem gånger så mycket pengar som den amerikanska i år, rapporterar Financial Times.
Kina dominerar den globala IPO-marknaden
Mest läst i kategorin
Den amerikanska IPO-marknaden hade ett tufft 2022 och trenden har blivit ännu värre under 2023, antalet börsnoteringar i USA är ned 40 procent på årsbasis fram till och med april månad.
Stigande räntor, envist hög inflation och den senaste tidens turbulens i den amerikanska banksektorn har gjort att antalet börsnoteringar varit lågt, likaså mängden pengar som tagits in på det sättet. I Europa ser vi samma trend.
IPO-marknaden i Kina stark
Men inte i Asien, och särskilt i Kina som seglat upp som global etta gällande börsnoteringar i år. Landets drakoniska pandemirestriktioner har avslutats, och regeringen har infört en ny strömlinjeformad notering för börserna i Shanghai och Shenzhen. Däremot har Hongkong-börsen inte sett samma ökning.
“Det är inte så mycket att Asien har exploderat, det är bara att USA och resten av världen har dött ner så mycket att Kina och andra marknader därmed står för mycket aktivitet”, säger Avery Spear, analytiker på Renaissance Capital till Financial Times.
I Storbritannien går det ännu sämre än i USA och resten av Europa. Anrika London Stock Exchange har bara haft sex börsnoteringar i år till ett värde av 90 miljoner pund.
Trodde på öppning – före SVB
Många hade hoppats på att IPO-marknaden skulle öppna upp igen i USA då börserna haft en stark start på året, men sedan kom kollapsen i Silicon Valley Bank.
“Vi trodde att vi skulle komma dit före SVB, det kändes som att vi byggde upp ett momentum”, säger en senior amerikansk banktjänsteman till Financial Times. Nu är han mindre optimistisk – den senaste börsuppgången har drivits av ett fåtal stora bolag, och investerarna har ännu inte visat sig vilja satsa på mindre bolag med högre risk, tillägger han.
Läs även: Lysande utsikter för Asien och Stillahavsområdet
Läs även: Småsparare blickar mot Kina – trots riskerna
Läs även: Kina klår snart USA i paradgrenen
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.