Dagens PS

Engcon till Stockholmsbörsen – värdering på 7 miljarder

Engcon
Engcon börsnoterades i juni 2022. (Foto: Engcon)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 sep. 2022Publicerad: 31 maj 2022

Verkstadsbolaget Engcon avser att notera sina aktier på Stockholmsbörsen med en värdering på 7 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri med hänvisning till ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Engcon bygger tiltrotatorer till grävskopor och andra redskap. Enligt företagets pressmeddelande har de en global marknadsandel på 45 procent.

”Sedan jag grundade Engcon för drygt 30 år sedan, då tiltrotatorn var en ny uppfinning, har jag varit övertygad om att den skulle komma att förändra den grävande världen”, säger Stig Engström, grundare och huvudägare av Engcon, i pressmeddelandet.

Stig Engström är också Sveriges största privata skogsägare.

Noteringserbjudandet i Engcon består av 25 procent av de befintliga aktierna i bolaget, till ett pris av högst 46 kronor per aktie. Det ger en värdering på bolaget på omkring 7 miljarder kronor. Det finns teckningsåtaganden på 1,4 miljarder kronor från AP2 samt fonder förvaltade av Capital Research, Formica Capital, Handelsbanken Fonder, Nordstjernan, Odin Fonder, Strand Kapitalförvaltning och Svolder, rapporterar Dagens industri.

”Engcon är väl rustat för att ta nästa steg i sin utveckling, genom att fortsatt skapa värde i en noterad miljö för såväl aktieägare som kunder, slutanvändare, medarbetare och samhället i stort. Vi är glada över att erbjuda en bredare grupp av nya aktieägare möjligheten att få vara med på detta fina bolags fortsatta resa”, säger Annika Bäremo, styrelseordförande för Engcon, i pressmeddelandet.

Läs även: Noteringsrekord i Stockholm och globalt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]